5 Μαΐου 2009



Θεσσαλονίκη, 30.04.09
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ



Σε διάστημα 3 ημερών
κι άλλο τροχαίο με θύμα αρκούδα στη Δυτική Μακεδονία



Το 14ο νεκρό αρκουδάκι από τροχαίο ατύχημα, κατά την τελευταία πενταετία, και μόλις το 2ο σε διάστημα τριών ημερών, βρέθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 30 Απριλίου, στην παλιά εθνική οδό και συγκεκριμένα στο 48ο χλμ. Κοζάνης-Καστοριάς, στην περιοχή Νεάπολης του νομού Κοζάνης.

Το ατύχημα συνέβη στις 3.50 τα ξημερώματα της Πέμπτης σε επαρχιακό δρόμο.
Το άτυχο ζώο ήταν ένας ενήλικος αρσενικός αρκούδος, 10 ετών και 220 κιλά. Η σφοδρή σύγκρουση με το αυτοκίνητο προκάλεσε ακαριαία το θάνατο του ζώου, ενώ το αυτοκίνητο βγήκε έξω από το οδόστρωμα με σοβαρές υλικές ζημιές. Ο οδηγός δεν τραυματίστηκε.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ειδοποιήθηκε από την Αστυνομία Κοζάνης και έσπευσε στο σημείο του ατυχήματος, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του ζώου.

Ο νεκρός αρκούδος μεταφέρθηκε από την ομάδα άμεσης επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με ειδικό όχημα, στο Δασαρχείο Τσοτυλίου, και στη συνέχεια στο Κτηνιατρικό Κέντρο Βοΐου
όπου και υλοποιήθηκε η επίσημη νεκροψία.

Πρόκειται για το 14ο νεκρό ζώο από τροχαίο ατύχημα σε σύνολο 27 διαπιστωμένων και επίσημα καταγεγραμμένων θανάτων αρκούδων την τελευταία πενταετία από τροχαία ατυχήματα, πυροβολισμούς και δηλητηριασμένα δολώματα, αριθμός πολύ ανησυχητικός για την αργή και δύσκολη αναπαραγωγή του σπάνιου είδους που αριθμεί περίπου 250 (εκτίμηση ελάχιστου πληθυσμού) ζώα στην Ελλάδα.

Ο θάνατος αρκούδων από τροχαία ατυχήματα εξελίσσεται σε πρώτη απειλή για το προστατευόμενο είδος στη χώρα μας. Για άλλη μια φορά τονίζουμε την ανάγκη άμεσης τοποθέτησης προειδοποιητικών πινακίδων στην ευρύτερη περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και σε όλα τα σημεία που ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επανειλημμένα και με ειδικά υπομνήματα έχει
Σε επικοινωνία μας με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, ζητήσαμε ήδη συνάντηση ενημέρωσης και άμεσης επίλυσης του ζητήματος της ραγδαίας αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει αναδείξει επανειλημμένα το πρόβλημα και με δύο ειδικά υπομνήματα έχει υποδείξει στις αρμόδιες Υπηρεσίες αναλυτικά μέτρα περιορισμού των τροχαίων ατυχημάτων αλλά και δασικής διαχείρισης με στόχο την προστασία ανθρώπου και αρκούδας στις κρίσιμες για το είδος περιοχές.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:
Βάσω Πετρίδου, 6937422537, Λάζαρος Γεωργιάδης, 6972 640 062

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers