19 Απριλίου 2011

Το ορφανό αρκουδάκι θα μεγαλώσει χωρίς τη μαμά του…




Θεσσαλονίκη, 18.4.2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ


Το ορφανό αρκουδάκι θα μεγαλώσει χωρίς τη μαμά του…
Άκαρπες ήταν τελικά οι προσπάθειες  για την ανεύρεση της μαμάς αρκούδας και ο μικρός John κατέληξε στα έμπειρα χέρια των ανθρώπων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στις εγκαταστάσεις του Κτηνιατρικού Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων,  στον Αετό της Φλώρινας.
Το μόλις 2,5 μηνών αρκουδάκι συνεχίζει να είναι τρομαγμένο και νευρικό, τουλάχιστον όμως δέχεται τροφή και εντατική φροντίδα.
Η μικρός αρκούδος θα είναι ο πρώτος στην Ελλάδα για τον οποίο θα επιχειρηθεί επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον μετά από περίπου 8μηνη περίθαλψη, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα. Όπως επισημαίνει ο John Beetcham, (πρώην Πρόεδρος του International Bear Association) “παρόμοια περιστατικά με αρκούδες αντιμετωπίζονται συχνά, σε πολλές χώρες. Οι εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ είναι από τις καλύτερες στον κόσμο για την επανένταξη ορφανών αρκούδων».
Στην αρχή, η  φροντίδα του θα γίνεται αποκλειστικά από 2 και μόνο φροντιστές (βλέπε φώτο) με τους οποίους  θα έρχεται σε επαφή ανά τρίωρο για να ταΐζεται. Θα αποφευχθεί κάθε είδους έκθεση σε άλλη ανθρώπινη παρουσία ώστε να μην αναγνωρίσει τον άνθρωπο ως φίλο αλλά ως διαφορετικό είδος. Μετά τους πρώτους δύο μήνες παραμονής του στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης, το αρκουδάκι θα μεταφερθεί  στον  Ειδικό Χώρο Επανένταξης που έχει δημιουργήσει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ένα περιφραγμένο φυσικό δάσος έκτασης 10 στρεμμάτων, όπου και θα παρακολουθείται με κάμερες. Ο Δρ. Αλέξανδρος Καραμανλίδης, επιστημονικός διευθυντής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, δηλώνει: «Εφόσον όλη η επιχείρηση κυλήσει ομαλά, ο τελικός στόχος είναι να αφεθεί  ελεύθερος λίγο πριν το χειμέριο ύπνο, ώστε να φωλιάσει φυσιολογικά και να ξυπνήσει στη φύση».
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχει ο  μικρός John μια δεύτερη ευκαιρία στη φύση και να μην καταλήξει άλλη μια «αιχμάλωτη» αρκούδα.
Για ακόμη μια φορά ζητάμε από τους πολίτες σε περιπτώσεις εύρεσης ορφανών μικρών αρκούδων και λύκων να επικοινωνούν άμεσα με τις αρμόδιες Δασικές ή Αστυνομικές Αρχές καθώς και με την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στα τηλέφωνα 2310 555920, 23860 31155, 6957834668.



Για περισσότερες πληροφορίες: Βάσω Πετρίδου, 2310 55920 & 6937 422537

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers