10 Οκτωβρίου 2011

ΟΜΑΔΑ ΣΚΥΛΩΝ ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ ΦΟΛΕΣ

Θεσσαλονίκη, 
10.10.2011 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ 


Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΚΥΛΩΝ ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ ΦΟΛΕΣ ΣΕ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Από τις 3 ως τις 15 Οκτωβρίου ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συντονίζει την επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Ομάδας Σκύλων (European Canine Team – ECU) από την Ανδαλουσία (Ισπανία) στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ Φύση και Βιοποικιλότητα «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΕ» (LIFE09 NAT/ES/000533).



Ο σκοπός της δράσης αυτής είναι να εντοπιστούν χρήσεις δηλητηριασμένων δολωμάτων στις περιοχές του προγράμματος (Natura 2000, Αντιχάσια Όρη – Μετέωρα και Κόζιακας).

Η ομάδα που αποτελείται από δύο οδηγούς και 4 εκπαιδευμένους σκύλους, επισκέπτεται χωριά και κυνηγετικές περιοχές και προσπαθεί να τις καθαρίσει από φόλες και δηλητήρια.

Ήδη κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας δράσης της European Canine Team στις περιοχές των Δήμων Καλαμπάκας (Αγιόφυλλο Κρυονέρι Διάβα) και Πύλης (Πιαλεία, Μεσοχώρα): Βρέθηκαν 4 νεκρά κυνηγόσκυλα (του Παύλου Καψιώχα, περιοχή Κατσαντώνη στη Μεσοχώρα) και υπολείμματα δολωμάτων σε 2 διαφορετικά σημεία βοσκοτόπων στην Πιαλεία. 2 νεκρά τσομπανόσκυλα (από τα 4 που δηλητηριάστηκαν την εβδομάδα 22-29 Σεπτεμβρίου καθώς και τα κουφάρια ενός γάτου, ενός λύκου και ενός προβάτου, όλα δηλητηριασμένα παράνομα. Οι σκύλοι της ομάδας έψαχναν 6 ώρες για την κάθε περιοχή.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ περισυνέλλεξε δείγματα από τα υπολείμματα των δολωμάτων καθώς και από τα νεκρά ζώα (με την βοήθεια των Δημόσιων Κτηνιατρείων Πύλης και Καλαμπάκας) για περαιτέρω τοξικολογικές εξετάσεις που γίνονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Την επιχείρηση επιβλέπουν τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας και υποστηρίζουν ενεργά με καθημερινή συμμετοχή οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι Πύλης και Καλαμπάκας. Επιπλέον, να υπενθυμίσουμε ότι ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνεχίζει να λειτουργεί τη Γραμμή χωρίς χρέωση 80011010101 για καταγγελίες περιστατικών δηλητηριασμένων ζώων.

Την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση και επίδειξη της Ευρωπαϊκής Ομάδας Σκύλων στο Αγιόφυλλο στις 10.30 πμ. Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή παρακαλούνται να τηλεφωνήσουν στα τηλ. 2432078440 και 6957834669, κ. Αντώνης Ρήγας, Συντονιστής Προγραμμάτων ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Για δημοσιογράφους: 2310 555920 & 6937 422537, Βάσω Πετρίδου 


δείτε το δελτίο τύπου σε μορφή pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers