26 Φεβρουαρίου 2008

μια αληθινή ιστορία


Παπαευσταθιάδου Μαρία, 1909 - 2006
Παπαευσταθιάδης Παναγιώτης, 1908 – 1992


Το πατρικό της επώνυμο ήταν Μεξίδου. Γεννήθηκε το 1909 στο Σοχούμ της Ρωσίας. Οι γονείς της ήταν ο Ευστάθιος Μεξίδης και η Παρθένα Κουθουρίδου. Η Μαρία είχε τρία αδέρφια το Δημητρό, τον Κώστα και τη Σοφία.Το 1920 αναγκάστηκαν, όπως σχεδόν όλοι οι Έλληνες που ζούσαν στη Ρωσία και τον Πόντο, να πάρουν τον δρόμο για την πατρίδα, την Ελλάδα. Επειδή οι Έλληνες της Ρωσίας και του Πόντου, φεύγανε από τους τόπους τους στους οποίους ζούσαν χιλιάδες χρόνια, κυνηγημένοι και διωγμένοι, αναγκάζονταν να παίρνουν τα πολύ απαραίτητα, μόνο, πράγματα.Έτσι και ο Στάθης (πατέρας της Μαρίας) έδεσε στο ζωνάρι της μεγάλης κόρης του Σοφίας τις χρυσές λίρες. Η Σοφία τότε ήταν παντρεμένη. Στο δρόμο όμως της προσφυγιάς από τις δυσκολίες της πορείας ο Στάθης πέθανε. Έτσι έμεινε η γυναίκα του Παρθένα μόνη με τα τρία παιδιά της, το Δημητρό, τον Κώστα και την Μαρία.Όταν έφτασαν στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν στην Καλαμαριά, όπου ξανασυναντήθηκαν με την Σοφία (η μεγάλη αδερφή τους). Η Σοφία έδωσε τις λίρες στη μάνα της ,Παρθένα, για να μπορέσει να μεγαλώσει τα ορφανά παιδιά της.Το 1922 έφυγαν από την Καλαμαριά και πήγαν στην Αδριανούπολη ( τουρκική ονομασία Έντερεν ) και από εκεί στην Αλεξανδρούπολη.Μετά από δύο χρόνια επέστρεψαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στον Ακροπόταμο (τούρκικη ονομασία Αϊοβα ή Γιαχαλί ).Στην πορεία των χρόνων η Παρθένα και ο γιος της Δημητρός πέθαναν από φυσιολογικό θάνατο. Ο άλλος γιος της Κώστας σκοτώθηκε στον πόλεμο του 1940.Η Μαρία το 1930 γνωρίζει και παντρεύεται τον Παναγιώτη Παπαευσταθιάδη και αυτός πρόσφυγας από τον Πόντο.Ο Παναγιώτης Παπαευσταθιάδης γεννήθηκε το 1908 στο Αρμένι της Γαλίαινας περιοχή Τραπεζούντας. Οι γονείς του ήταν η Μιχάλης Παπαευσταθιάδης και η Δέσποινα Παπαγερίδου. Ο Παναγιώτης είχε δύο αδέρφια τον Ισαάκ και την Σοφία. Ο Παναγιώτης όταν ήταν μικρός πήγαινε σ΄ένα από τα ελληνικά σχολεία της περιοχής.Ο Ισαάκ αδερφός του Παναγιώτη ανέβηκε στα βουνά του Πόντου. Έγινε αντάρτης για να πολεμήσει τους Τούρκους και να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό. Όμως η μοίρα του έγραψε να σκοτωθεί από τα χέρια φίλων του ( Ελλήνων).Ο Παναγιώτης με την αδερφή του Σοφία χάθηκαν το 1922 στην προσπάθεια τους να βρουν ένα καράβι για να σωθούν από τους Τούρκους.Ο Παναγιώτης και η μητέρα του Δέσποινα κατάφεραν να επιβιβαστούν σ’ ένα καράβι και φτάσανε στον Αλμυρό του Βόλου. Όπου ένα χρόνο μετά πεθαίνει η μητέρα του Δέσποινα. Ο Παναγιώτης αναγκάστηκε να φύγει από το Βόλο και να πάει στη Θεσσαλονίκη. Εκεί στην περιοχή της Καλαμαριάς βρήκε τον αδερφό του πατέρα του. Δεν θέλησε να ζήσει στην Καλαμαριά και εγκαταστάθηκε στον Ακροπόταμο.Όπως ανάφερα παραπάνω γνωρίστηκε και παντρεύτηκε την Μαρία. Απέκτησαν έξι παιδιά, τον Στάθη, τη Δέσποινα, τον Μιχάλη, την Ελευθερία, την Σοφία και την Ανατολή.Στη συνέχεια απέκτησε δώδεκα εγγόνια και εικοσιένα δισέγγονα.Ο Παναγιώτης πέθανε το 1992, σε ηλικία 84 ετών, ενώ η Μαρία πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου του 2006, σε ηλικία 97 ετών.





ο Παναγιώτης και η Μαρία σε καθημερινές δραστηριότητες




η Μαρία σε μία από τις τελευταίες φωτογραφήσεις (2005)


η οικογένεια Παπαευσταθιάδη. Όπως φαίνονται από αριστερά : Σοφία, Δέσποινα, Στάθης, Μιχάλης, Ελευθερία,
καθιστοί ο Παναγιώτης και η Μαρία και στην αγκαλιά η Ανατολή.
Περισσότερα για την οικογένεια Παπαευσταθιάδη
Κάνε κλικ εδώ

ΑΝΑΚΥΚΛΗΣΗ (ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ)



Κάθε κάτοικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παράγει κατά μέσο όρο περί­που 1 κιλό σκουπίδια κάθε ημέρα. Σε όλο τον κόσμο σήμερα γίνονται προσπάθειες να μειωθεί ο συνολικός όγκος των σκουπιδιών, να ξανα­χρησιμοποιούνται όσο το δυνατό περισσότερα υλικά, να γίνεται ανακύκληση (ανακύκλωση) κάποιων υλικών και να διαχειρίζονται σωστά οι χώροι ταφής των απορριμμάτων.
Τα στερεά αστικά απόβλητα είναι προϊόντα κάθε ανθρώπινης δρα­στηριότητας και είναι ετερογενή ως προς τη σύνθεση, σε σύγκριση με αντίστοιχα στερεά απόβλητα από βιομηχανικές ή αγροτικές δραστηριότητες.
από την πρωτόγονη ακόμα κοινωνία ο άν­θρωπος επιβαρύνει με απόβλητα τη φύση, μόνο­ που παλιότερα τόσο η ποσότητα όσο και ησύνθεση αυτών των αποβλήτων ήταν τέτοιεςπου επέτρεπαν την αφομοίωση τους διαμέσου­ φυσικών διεργασιών.
Με την έντονη αστικοποίηση και την πληθυ­σμιακή συσσώρευση στις πόλεις τα προβλήματα από την έλλειψη προϋποθέσεων για την υγειονομική διάθεση των απορριμμάτων
οδήγησαν σε τραγικές καταστάσεις Έτσι στις μεσαιωνικές πόλεις η ανεξέλεγκτη διάθεση των σκουπιδιών οδήγησε σε φοβερές επιδημίες, που αποδεκάτισαν μισό περίπου πληθυσμό της τότε Ευρώπης.

Έτσι, ως ανακύκληση θα μπορούσε να οριστεί η δια-της συστηματικής συλλογής, διαλογής και επαναφοράς ορισμένων υλικών στο φυσικό και στον οικονομικό κύκλο.

Η επιτυχημένη ανάκτηση χρήσιμων υλικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό α­πό τους εξής παράγοντες:
• Τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των απορριμμάτων.
• Την εξασφάλιση αγοράς για τα ανακυκλώ­σιμα υλικά.
• Την εξάρτηση του τόπου από χρήσιμα υλι­κά και ενέργεια.


Μέσα στα σκουπίδια κρύβονται τεράστια ποσά ενέργειας και πρώ­των υλών. Το χαρτί αποτελεί το 20%-25% των στερεών απορριμμάτων που πετάμε. Στην Ελλάδα περίπου 300.000 τόνοι χαρτιού πετάγονται στα σκουπίδια κάθε χρόνο, που για την παραγωγή τους χρειάστηκαν ενδεικτικά 12 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού (όση είναι η κατανάλωση της Αττικής για 100 ημέρες) και 1,5-2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (ενέργεια που καταναλώνεται για 4 μήνες από 1 εκατομμύριο σπίτια). Με την ανακύκληση του χαρτιού μπο­ρούμε να εξοικονομήσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς τους φυσικούς πόρους και να ρυπαίνουμε λιγότερο τη γειτονία μας, τη χώρα μας, τον πλανήτη Γη.

Τα μέταλλα γενικότερα αποτελούν το 3%-5% των αστικών απορριμμάτων, με επικράτηση κυρίως του αλουμινίου. Το αλουμίνιο παράγε­ται από το ορυκτό του βωξίτη (για 1 κιλό α­λουμινίου χρειάζονται 4 κιλά βωξίτη). Στην Ελ­λάδα κατασκευάζονται περίπου 900 εκατομ­μύρια αλουμινένια κουτιά κάθε χρόνο και η η­λεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας πόλης 90.000 κα­τοίκων για ένα χρόνο. Με την ανακύκληση κερδίζουμε περίπου το 95% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή του από την πρώτη ύ­λη, δηλαδή το βωξίτη.

Το γυαλί αποτελείτο 2%-5% της σύστασης των απορριμμάτων. Το γυαλί φτιάχνεται από άμμο, α­σβέστιο και σόδα. Για κάθε τόνο γυαλιού που α­νακυκλώνουμε εξοικονομούμε ενέργεια αντί­στοιχη με 135 λίτρα πετρελαίου.
Τα μισά περίπου από τα σκουπίδια που πετά­με είναι οργανικά υλικά, δηλαδή υπολείμματα τροφών, καλλιεργειών κ.ά. Αυτά με κατάλληλη ε­πεξεργασία μπορούν να μετατραπούν σε βελ­τιωτικό εδάφους για τον κήπο, το χωράφι κ.ά.

Στην ανακύκληση περιλαμβάνονται διάφορες μέ­θοδοι ανάκτησης υλικών. Κατά κανόνα, όμως, εφαρ­μόζονται η μηχανική διαλογή και η διαλογή στην πη­γή. Τα βασικότερα οφέλη που προκύπτουν από την ε­φαρμογή της ανακύκλησης είναι η εξοικονόμηση φυ­σικών πόρων και ενέργειας και η μείωση της ρύπαν­σης του περιβάλλοντος.






Ποντιακές Συνταγές

Τσιριχτα

Συστατικα:2 ποτηρια αλευρι, 1 κουταλακι μαγια, 1 κουταλακι λαδι για το τηγανισμα.

Εκτελεση:Διαλυουμε την μαγια με χλιαρο νερο.Προσθετουμε το αλευρι και ριχνουμε σιγα-σιγα χλιαρο νερο μεχρι να γινει σφικτος ο χυλος.Βαζουμε λαδι να καψει σε ενα τηγανι και παιρνοντας χυλο με το κουταλι το ριχνουμε στο λαδι.

Το αφηνουμε να κοκκινισει.Σερβιρονται πασπαλισμενα με μελι ή ζαχαρη.

Πισια

Συστατικα:

Συστατικα για τη ζυμη:
1. 2 ποτηρια νερο
2.Αλατι
3.Αλευρι οσο σηκωσει

Συστατικα για την γεμιση:
Α. 3-4 πατατες βρασμενες,1 κρεμμυδι,αλατι,πιπερι,μαϊντανο ή
Β. 200 γρ. τυρι ,1 αυγο.

Εκτελεση:
Ετοιμαζουμε τη γεμιση.Αν κανουμε γεμιση με πατατα,βραζουμε τις πατατες και αφου τις ξεφλουδισουμε,τις λιωνουμε.Τσιγαριζουμε το κρεμμυδι σε λαδι και ριχνουμε τις λιωμενες πατατες.Προσθετουμε αλατι,πιπερι,μαϊντανο και ανακατευουμε.
Αν κανουμε γεμιση με τυρι,λιωνουμε το τυρι και το ανακατευουμε με το αυγο.Ετοιμαζουμε τη ζυμη.Ανοιγουμε μικρα φυλλα με διαμετρο περιπου 15 εκατοστα.Προσθετουμε τη γεμιση,τα ξανακλεινουμε και τηγανιζουμε σε ζεστο λαδι και μετρια φωτια μεχρι να κοκκινισουν.

Ωτια

Συστατικα:
5 αυγα,1 φλυτσανι γιαουρτι,2 φλυτσανια ζαχαρη,1 μπεκιν, 1 κουταλι φαγητου λαδι,αλατι,αλευρι οσο σηκωσει η ζυμη.

Εκτελεση:
Ανακατευουμε ολα τα συστατικα και προσθετουμε αλευρι οσο χρειαζεται για να γινει μαλακη η ζυμη.Χωριζουμε τη ζυμη σε κομματια και τα ανοιγουμε σε φυλλα(οχι πολυ λεπτα).
Κοβουμε τα φυλλα σε λωριδες πλατους 2-3εκ.Κοβουμε τις ακρες λοξα,κανουμε μια τρυπα στη μεση και περναμε τη μια ακρη σχηματιζοντας φιογκακι.
Τηγανιζουμε σε αρκετο λαδι που θα ζεσταθει καλα,σε μετρια φωτια.Τα ωτια ειναι ετοιμα μολις αρχισουν να ροδισουν.

Χαβιτς

Συστατικα:
1 φλυτζανι βουτυρο αγελαδινο, 1,5 ποτηρι αλευρι καλαμποκισιο,1,5 ποτηρι μυζηθρα αλατισμενη,2 ποτηρια νερο,αλατι.

Εκτελεση:
Βαζουμε το βουτυρο σ'ενα τηγανι να καψει.Σ'ενα μπωλ βαζουμε το αλευρι,το νερο κα τη μυζηθρα και τα ανακατευουμε ωσοτου να γινει ενας αρυς χυλος.
Αφου καψει το βουτυρο ριχνουμε το μιγμα στο τηγανι,ανακατευουμε λιγο και το αφηνουμε να ψηθει σε χαμηλη θερμοκρασια.
Ανα διαστηματα ανακατευουμε μεχρι να ψηθει(χρειαζεται περιπου 45 λεπτα).

Υβριστα

Συστατικα:
1 κιλο νερο,αλατι,αλευρι οσο σηκωσει ,βουτυρο.

Εκτελεση:
Ανακατευοντας νερο,αλατι και αλευρι,φτιαχνουμε τη ζυμη.Χωριζουμε τη ζυμη και ανοιγουμε φυλλα,τα οποια ψηνουμε για λιγο στο σατζι.Τα φυλλα τα σκεπαζουμε αμεσως για να μην κρυωσουν.
Τα κοβουμε οπως περιπου τις χυλοπιτες και τα ψηνουμε στο φουρνο μεχρι να κοκκινισουν.Τα υβριστα μπορουν να διατηρηθουν σε μια πανινη σακουλα.
Για να κανουμε το φαγητο,βραζουμε νερο και ριχνουμε τα υβριστα για 2 λεπτα.Επειτα τα στραγγιζουμε.Σε μια κατσαρολα λιωνουμε βουτυρο και αφου κλεισουμε την φωτια,προσθετουμε τα υβριστα και ανακατευουμε.

Τριμμα

Συστατικα: 2 φλυτζανια αλευρι,1 φλυτζανι νερο.

Εκτελεση: Ανακατευουμε το αλευρι μεσα στο νερο και το τριβουμε σε μικρα κομματια.
Τσιγαριζουμε 1 κρεμμυδι μεσα σε λαδι.Προσθετουμε 1 1/2 νερο και το αφηνουμε να βρασει.
Ριχνουμε το μιγμα και το ανακατευουμε σε μετρια φωτια για 10 λεπτα.Αν θελουμε προσθετουμε κα ντοματα τριμμενη στο λαδι μαζι με το κρεμμυδι.

Σορβας

Συστατικα: 1 ποτηρι κορκοτο,4 ποτηρια νερο,1/2 φλυτζανι λαδι,1/2 κιλο γιαουρτι στραγγιστο,1 μετριο κρεμμυδι,αλατι.

Εκτελεση: Πλενουμε το κορκοτο και το βαζουμε να βρασει με νερο και αλατι σε μετρια θερμοκρασια.
Αφου ψηθει το κορκοτο(μεχρι να μαλακωσει το σταρι) βαζουμε σε ενα τηγανι το λαδι και το κρεμμυδι κομμενο σε ψιλες φετες και το τσιγαριζουμε.
Αυτο το μιγμα το ριχνουμε μετα στην σουπα.Απο την σουπα παιρνουμε λιγο ζωμο και διαλυουμε σε αυτον το γιαουρτι,το ριχνουμε μετα στη σουπα και το ανακατευουμε.

Κιντεατα

Συστατικα:1 κιλο τσουκνιδες χορτα,δυοσμο ή σκορδο (προαιρετικα).

Εκτελεση: Πλενουμε τις τσουκνιδες,τις βραζουμε και τις στραγγιζουμε.Τις ριχνουμε σε μια κατσαρολα,προσθετουμε αλευρι και ανακατευουμε μεχρι να λιωσουν οι τσουκνιδες κα να παρουν την μορφη κρεμας.Επειτα τα βραζουμε σε χαμηλη φωτια με λιγο λαδι για 5 λεπτα κα ανακατευουμε συνεχως.



πηγή: http://santeos.livepage.gr

25 Φεβρουαρίου 2008

REX


αυτός είναι ο ρεξ.
ένα 7χρονο λυκόσκυλο.
είναι φιλικός και πολύ παιχνιδιάρης....


για περισσότερες φωτογραφίες κάντε κλικ εδώ...













Followers