21 Ιανουαρίου 2008

Λα'ι'κισμός

  • Λαϊκισμός

    Οι δημαγωγοί, από τα πρώτα πολιτεύματα που εμφανιστήκαν, μέχρι και σήμερα προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις μάζες χρησιμοποιώντας ένα ψεύτικο και πλαστό ενδιαφέρον για τις ανάγκες τους και εκμεταλλεύονται την ευπιστία τους αλλά και την ανάγκη για έναν ηγέτη.
    Ο λαϊκισμός είναι εχθρός του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο λαϊκιστής με διάφορα μέσα όπως είναι η κολακεία, παρασύρει τον λαό να ζει σε μια ουτοπία, δεν χρησιμοποιεί ποτέ την αλήθεια παρά μόνο κρύβεται πίσω από μια ‘’ωραία’’ και κολακευτική ομιλία.
    Σήμερα, η ευθύνη για την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων βαρύνει εξίσου την πολιτεία και τους πολίτες. Συνηθισμένες αιτίες εμφάνισης τέτοιων φαινομένων μπορεί να είναι η ελλιπής συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, η αδρανοποίηση τους και η ανάπτυξη του ατομικιστικού πνεύματος. Ακόμα και η επικράτηση μιας μαζικής κουλτούρας μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας πολιτικής πατρωνίας και την αποδυνάμωση της δημοκρατίας.
    Το φαινόμενο του λαϊκισμού, εκτός από τον χώρο της πολιτικής, εμφανίζεται και αλλού στις μέρες μας. Τέτοιοι τομείς είναι τα Μ.Μ.Ε ( μέσα μαζικής ενημέρωσης), η διασκέδαση με την συνεχή προώθηση των λεγόμενων ‘’πλαστικών’’ τραγουδιών που κανένα νόημα δεν έχουν, παρά έχουν σκοπό το κέρδος. Ακόμα και στις καθημερινές κοινωνικές μας σχέσεις. Γενικά, όπου υπάρχει ισοπέδωση και γενίκευση των πάντων, εκεί υπάρχει και ο λαϊκισμός.
    Με λίγα λόγια, η λαϊκιστική ‘’πολιτική’’ (εντός πολλών εισαγωγικών, γιατί μόνο περί πολιτικής δεν πρόκειται) αλλοτριώνει όχι μόνο τον λαό αλλά και τον πολιτισμό του.
    Στόχος του λαϊκιστή δεν είναι η λύση των προβλημάτων του κόσμου, αλλά η κατάκτηση μιας θέσης εξουσίας. Ο λαϊκισμός αποτελεί πληγή για την δημοκρατία, το ύψιστο από τα πολιτεύματα. Η πληγή αυτή μπορεί και πρέπει να επουλωθεί.
    Η ολοκληρωμένη, ανθρωπιστική παιδεία θα οξύνει την κρίση και την πολιτική συνείδηση του ατόμου με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός πολίτη με ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Η προστασία και η επαφή με την πολιτιστική φυσιογνωμία του κάθε πολίτη, θα τον προστατέψει από την αλλοτρίωση του εαυτού του από του δημαγωγούς. Οι πνευματικοί άνθρωποι μπορούν και πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να αποκαλύπτουν τις παραπλανητικές μεθοδεύσεις των ηγεσιών. Αυτοί όλοι είναι μερικοί από τους τρόπους αντιμετώπισης του λαϊκισμού.
    Πρέπει να αποβάλουμε από τις σύγχρονες κοινωνίες την ασθένεια αυτή. Ο λαϊκισμός μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει, και μάλιστα μεγάλο.

    Η σωστή και εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας θα ωφελήσει όλους μας.



    Λιβάρδας Χαρίλαος







    Σημειώσεις σχετικά με το θέμα του λαϊκισμού:

    Ο πολίτης πρέπει να είναι ενεργό μέλος της δημοκρατίας.
    Εχθροί της δημοκρατίας : η δημαγωγία, ο λαϊκισμός, η απάθεια των πολιτών, ο πολιτικός φανατισμός.
    Ο λαϊκιστής προσπαθεί με μέσο την κολακεία, να παρασύρει τον λαό, για να ανέβει στην εξουσία.
    Η παρακμή της δημοκρατίας είναι ευθύνη των πολιτών.
    Ο λαϊκισμός συνδέεται με το στοιχείο της υπερβολής.
    Όπου υπάρχει γενική ισοπέδωση εκεί υπάρχει και ο λαϊκισμός.
    Ο λαϊκισμός δε συνδέεται με την αλήθεια ή το μέτρο. Πάντοτε έχει τη μάσκα μιας ωραίας ομιλίας.
    Έχει ρόλο πατερναλιστικό (κηδεμονικό).
    Εκμεταλλεύεται τα πάθη του λαού.
    Δεν θα υπάρχει αν : λειτουργούν σωστά οι θεσμοί, υπάρχει αξιοκρατία, όχι κομματικός φανατισμός αλλά υγιές ανταγωνισμός, πραγματοποίηση των λόγων των κυβερνόντων (αυτά από την πλευρά της εξουσίας). Να μην υπάρχουν πάθη, όχι στην παθητικότητα, επίγνωση του χρέους (αυτά από την πλευρά του πολίτη).
    Ο λαϊκιστής επενδύει στη δυσαρέσκεια και τον φόβο του λαού, στα κοινωνικά αδιέξοδα, στην έλλειψη σκέψης.
    Πλάνη, απάτη, υπερβολή, κολακεία είναι τα όργανα του λαϊκιστή.
    ‘’σημαδεύουν και σκοτώνουν την αλήθεια’’

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ BLOG ΣΑΣ

Λιβάρδας Χαρίλαος είπε...

euxaristw poli....
elpizw na petuxainw ton stoxo mou. na kanw ena poluthematiko blog.

Followers