8 Απριλίου 2008

σπιτικά τσουρέκια

  • τώρα που πλησιάζει το Πάσχα, ορίστε μια συνταγή για σπιτικά τσουρέκια της γιαγιάς....
    από την Σοφία Παπαδοπούλου


    συστατικά:
    5 φακελάκια μαγιά,
    1 ποτήρι γάλα,
    1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι,
    3 ποτήρια γιαούρτι διαλυμένο σε 2 ποτήρια γάλα,
    ξύσμα απο ένα πορτοκάλι,
    6 ποτήρια ζάχαρη,
    15 αβγά,
    250 γρ. βούτυρο φυτίνη,
    1 φακελάκι μαχλέπι τριμμένο,
    1 φακελάκι μαστίχα τριμμένη,
    αλεύρι όσο πάρει ώστε να μην γίνει πολύ σφιχτή η ζύμη.

    εκτέλεση:
    σε μια λεκάνη (όπου θα ζυμώσουμε) διαλύουμε την μαγιά μέσα στο 1 ποτήρι γάλα και το χυμό, και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
    σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γιαούρτι και το γλα. μόλις χλιαρώσει ρίχνουμε και την ζάχαρη με τα μπαχαρικά και το ξύσμα. δεν το βράζουμε.
    χτυπάμε τα αβγά.
    μόλις φουσκωσει η μαγιά προσθέτουμε στην λεκάνη ανακατεύοντας, το μείγμα με το γιαούρτι. στην συνέχεια ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε και τα αβγά , με προσοχή να μην ψηθούν.
    ρίχνουμε αλεύρι, όσο πάρει ώστε να μην γίνει πολύ σφιχτή η ζύμη.
    όταν είναι σχεδόν έτοιμη, ρίχνουμε κια το λιωμένο βούτυρο σε 3 δόσεις ανακατεύοντας ενδοιάμεσα.
    σκεπάζουμε με μια μεγάλη πετσέτα την λεκάνη και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, περίπου για μια ώρα σε ζεστό περιβάλλον.

    όταν είναι έτοιμο κόβουμε κομμάτια και τα πλάθουμε σε σχήμα, πλεξούδα κυρίως, και τα τοποθετούμε σε ταψιά με λαδόκολλα.
    τα αφήνουμε να ξεκουραστούν λίγο.
    προθερμαίνουμε τον φούρνο μας.
    χτυπάμε 1 αβγό και λίγο λάδι και αλείφουμε τα τσορέκια μας.

    ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να κοκκινίσουν...



καλή επιτυχία και
καλό Πάσχα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers