4 Ιουνίου 2008

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ



Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες και στην καρδιά. Ένας καπνιστής έχει περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει από ασθένειες όπως καρκίνο του πνεύμονα, καρδιοπάθειες, βρογχίτιδα κ.α. από ένα μη καπνιστή. Τα τσιγάρα περιέχουν πολλές χημικές ουσίες. Πολλές από αυτές είναι βλαβερές.
Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ είναι ναρκωτικό (εξαρτησιογόνος ουσία). Επιδρά στον εγκέφαλο και γενικά στο νευρικό σύστημα. Για το λόγο αυτό οι καπνιστές εθίζονται και δυσκολεύονται να σταματήσουν το κάπνισμα. Η νικοτίνη προκαλεί αύξηση του καρδιακού παλμού και στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Έτσι, μπορεί να προκληθούν καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η ΠΙΣΣΑ συσσωρεύεται στους πνεύμονες όταν κρυώνει ο καπνός. Περιέχει από 1.000 χημικές ουσίες, ορισμένες από τις οποίες είναι δυνατόν να προκαλέσουν καρκίνο. Η πίσσα προκαλεί ερεθισμό και στένωση της αεροφόρου οδού. Προκαλεί το χαρακτηριστικό βήχα του καπνιστή, το λεγόμενο τσιγαρόβηχα.
ΤΟ ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ είναι ένα δηλητηριώδες αέριο. Παίρνει τη θέση του οξυγόνου στο αίμα και παρεμποδίζει τη μεταφορά της ποσότητας του οξυγόνου που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία των κυττάρων.
Παθητικό κάπνισμα. Το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους δημιουργεί προβλήματα και σε νη καπνιστές, γιατί αυξάνεται η συγκέντρωση των ουσιών του καπνού στον αέρα. Τα παιδιά που οι γονείς τους καπνίζουν εμφανίζουν συχνότερα λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος σε σχέση με τα παιδιά μη καπνιστών. Όταν ένας που δεν καπνίζει εκτίθεται καθημερινά στον καπνό των άλλων, έχει αυξημένη πιθανότητα να προσβληθεί από καρκίνο των οργάνων του αναπνευστικού συστήματος.








Πηγή πληροφοριών: βιολογία α΄ γυμνασίου

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

mpravo polli endiaferon,me voithisan gia tin ergasia tis viologias

Ανώνυμος είπε...

με βοήθησε για το μάθημα της βιολογίας.

Ανώνυμος είπε...

και εμενα με βοηθεισε στο μαθημα βιολογιας της α γυμνασιου

νισα Λ.Λ είπε...

η μονη σελ. που μπορεσα να βρω πληροφοριες για την εργασια μου





νισα Λ.Λ

Ανώνυμος είπε...

με βοηθησε πολυ στην εργασια της βιολογιας!!!

Ανώνυμος είπε...

Αν ηταν πιο συντομο θα ηταν πολυ καλο

Followers