29 Αυγούστου 2009

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΙΡΚΟ ΜΕ ΖΩΑ

Δύο ειδήσεις που μας έρχονται απ’ το εξωτερικό επαναφέρουν το άμεσο αίτημα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για απαγόρευση των τσίρκο με ζώα.1) Η Βολιβία είναι η πρώτη χώρα σ’ ολόκληρο τον κόσμο που απαγόρευσε τα τσίρκο με ζώα. Υπάρχουν βέβαια και άλλες που έχουν απαγορεύσει τις παραστάσεις με τη συμμετοχή άγριων ζώων, όμως τώρα, για πρώτη φορά μια χώρα δηλώνει πως η “χρήση” οποιουδήποτε ζώου για τη διασκέδαση των ανθρώπων είναι ανεπίτρεπτη.

Οπως μεταδίδει το Associated Press, ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα δίνει ένα περιθώριο ενός χρόνου στους ιδιοκτήτες τσίρκο για να αντικαταστήσουν όλα τα μέρη των παραστάσεών τους στα οποία συμμετείχαν ζώα. Περίπου 50 είναι τα περιπλανώμενα ζώα στη Βολιβία αυτή τη στιγμή και οι αρχές, σε συνεργασία με ακτιβιστικές οργανώσεις, είναι έτοιμες να επέμβουν για να αποτρέψουν τυχόν θανάτωση των ζώων που πλέον θα είναι «άχρηστα» για τους ιδιοκτήτες των τσίρκο.

2) Στις Η.Π.Α. συζητήθηκε έντονα μια υπόθεση που θυμίζει την αντίστοιχη φετινή, κατά την οποία ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δημοσιοποίησε βίντεο που τραβήχτηκε στα παρασκήνια του τσίρκο Μάσιμο στη Φλώρινα, παρουσιάζοντας κακοποίηση ελέφαντα από τον εκπαιδευτή του και η οποία οδήγησε σε γενική κατακραυγή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως μέσω ξένων εφημερίδων και δημοσιεύσεων στο ίντερνετ.

Τώρα η οργάνωση PETA (γνωστή για τις καμπάνιες της εναντίον της κακοποίησης των ζώων) δημοσιοποίησε τετράλεπτο βίντεο που τραβήχτηκε στα παρασκήνια του μεγαλύτερου τσίρκο των ΗΠΑ, ‘The Ringling Brothers Circus’. Το βίντεο δείχνει τους εκπαιδευτές ελέφαντα να τον μαστιγώνουν και να βιαιοπραγούν εναντίον του με γάντζους χτυπώντας τον σε ευαίσθητα σημεία του δέρματός του.Οι σοκαριστικές σκηνές (που δημοσιεύτηκαν στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των μεγαλύτερων εφημερίδων του κόσμου, από τους Times του Λονδίνου μέχρι τους New York Times) δείχνουν τους εκπαιδευτές να χτυπούν αδιακρίτως και χωρίς λόγο, αποδεικνύοντας πως οι παγκόσμιες αυτές πρακτικές κάθε άλλο παρά «μεμονωμένα περιστατικά» είναι. Οι ακτιβιστές έχουν κάνει μήνυση στο τσίρκο και οργανώνουν διαμαρτυρίες έξω απ’ τις παραστάσεις, προκαλώντας μεγάλη συζήτηση για το θέμα στα Μ.Μ.Ε. αλλά και στα σχολεία.

[Περισσότερα]

Υ.Γ. Την ώρα που αυτά συμβαίνουν στις Η.Π.Α. και τη Βολιβία, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη, ιστορική ευκαιρία. Οι καμπάνιες οργανώσεων καθώς και ο μεγάλος αγώνας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με τίτλο «Ελλάδα, χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα» έχουν αφυπνίσει τις συνειδήσεις πολιτών (30.000 υπογραφές στο www.arcturos.wordpress.com), των Μ.Μ.Ε., Δημάρχων, Βουλευτών αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το γραφείο τύπου του Υπουργού Σ. Χατζηγάκη, σε πρόσφατη επικοινωνία μας, μας διαβεβαίωσε πως το νομοσχέδιο που θα απαγορεύει οριστικά την είσοδο στη χώρα μας σε τσίρκο με ζώα βρίσκεται πια στο νομοπαρασκευαστικό τμήμα της Βουλής και ότι θα τεθεί προς ψήφιση στα τελευταία θερινά τμήματά της.

Οι διεθνείς εξελίξεις δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: τα τσίρκο με ζώα πρέπει να απαγορευτούν παγκοσμίως. Ας είμαστε από τους πρώτους για μια φορά. Θα περιμένουμε με αγωνία ως τα τέλη του Σεπτέμβρη.

Followers

Υποστηρίξτε την προσπάθεια μας με μια μικρή δωρεά. Κάθε δωρεά είναι σημαντική γιατί μας βοηθάει να κρατήσουμε ανοικτό το blog και να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας. Αν θέλετε να μας βοηθήσετε κάνετε κλικ στο κουμπί Donate.

Επισκευές Ηλεκτρικών Συσκευών - Θεσσαλονίκη

 
Design by Free Wordpress Themes | Bloggerized by Free Blogger Templates | Web Hosting Deals