7 Απριλίου 2010

«Νεκρή αρκούδα στην περιοχή Κοζάνης»


Θεσσαλονίκη, 06.04.10
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

«Νεκρή αρκούδα στην περιοχή Κοζάνης»

Στην ευρύτερη περιοχή Νεάπολης Κοζάνης, στο Δ.Δ. Πολύλακου βρέθηκε νεκρή ενήλικη αρσενική αρκούδα βάρους περίπου 220 κιλών.

Την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ειδοποίησαν το Δασαρχείο Τσοτυλίου και ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Πολύλακου, που αντιλήφθηκε το νεκρό ζώο. Το Κτηνιατρικό Κέντρο Σιάτιστας εξέδωσε γνωμάτευση και συνέστησε την ταφή.

Ο χρόνος θανάτωσής του προσδιορίζεται στις 4 μέρες πριν (δηλαδή Μεγάλη Παρασκευή, 1η Απριλίου). Η αιτία θανάτου δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια (λόγω της κατάστασης αποσύνθεσης στην οποία βρέθηκε το ζώο), ωστόσο τόσο η στάση του σώματος υποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για φυσικό θάνατο, όσο και το τραύμα στο πίσω πόδι του ζώου μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η απώλεια του ζώου οφείλεται σε ανθρωπογενή αιτία.

Η τοποθεσία αποτελεί τυπικό βιότοπο αρκούδας με δρυς και αγροτικές καλλιέργειες, όπου η αρκούδα αυτή την εποχή βρίσκει περσινά βελανίδια για να τραφεί. Στην περιοχή δεν έχει σημειωθεί περιστατικό ενόχλησης ή ζημιάς από αρκούδα στο άμεσο παρελθόν.

Το σημείο θανάτου του ζώου απέχει μόλις 1 χλμ. από τον κάθετο άξονα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή στον οποίο σημειώθηκαν τα περισσότερα από τα τροχαία ατυχήματα της προηγούμενης χρονιάς. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με ίδιους πόρους και την ευγενική χορηγία της εταιρίας κινητής επικοινωνίας VODAFONE, διεξάγει στην περιοχή Πρόγραμμα Παρακολούθησης του τοπικού πληθυσμού αρκούδας με τις μεθόδους ραδιοπαρακολούθησης, ανάλυσης γενετικού υλικού καθώς και καταγραφής ιχνών για την ελαχιστοποίηση της επίδρασης του αυτοκινητοδρόμου στην οικολογία και την επιβίωση της καφέ αρκούδας στην περιοχή.


_____________________________________________________
Η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο, τιμωρούνται από το νόμο, με ποινή φυλάκισης.

Ο πληθυσμός της αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 250 άτομα.
Μοναδική απειλή για την αρκούδα είναι ο άνθρωπος.
____________________________________________________

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:
Βάσω Πετρίδου, 2310 555920 & 6937422537

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers