15 Μαΐου 2010

4 αρκούδες προστέθηκαν στην οικογένεια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Θεσσαλονίκη, 14.05.10
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ


4 αρκούδες προστέθηκαν
στην οικογένεια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

4 αρκούδες σε δύο ορεινές περιοχές της Ελλάδας έφερε «υπό την εποπτεία» του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ η νέα επιχείρηση σύλληψης αρκούδων με σκοπό τη ραδιοπαρακολούθησή τους, που θα έχει διάρκεια 2 χρόνια.
Ο «Μέγας Γιώργος» κι ο «Κώστας» δύο ενήλικες αρσενικές αρκούδες παρακολουθούνται ήδη και κινούνται στην ορεινή περιοχή των Χασίων.
Ο «Άργος» μια νεαρή και μικρόσωμη αρσενική αρκούδα και η θηλυκή «Καστοριά» κινούνται στην περιοχή της Καστοριάς.

Η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε ελεύθερες αρκούδες, από το 1996 (28 μέχρι σήμερα), δίνει τη δυνατότητα στην ερευνητική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία για τη βιολογία, τις συνήθειες και τις μετακινήσεις του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στη χώρα μας με σκοπό τη διατύπωση συγκεκριμένων διαχειριστικών προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κατασκευή και λειτουργία των οδικών αξόνων.

Για πρώτη φορά στα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, η ερευνητική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ κατασκεύασε και εφάρμοσε με επιτυχία συστήματα τηλεειδοποίησης εντοπισμού των αρκούδων με μηνύματα SMS, μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της VODAFONE.

Η επιχείρηση σύλληψης αρκούδων που μόλις ολοκληρώθηκε πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος παρακολούθησης της αρκούδας στις περιοχές των οδικών αξόνων του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) στα Χάσια και του οδικού άξονα Σιάτιστα-Καστοριά-Κρυσταλλοπηγή.
Οι περιοχές επιλέχθηκαν καθώς αποτελούν διαδρόμους επικοινωνίας μεταξύ της Πίνδου και του Ολύμπου και Γράμμου – Ασκίου – Βέρνου και η κάθε μία παρουσιάζει τις δικές της ιδιαιτερότητες, ανάγκες και απαιτήσεις.


Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:
Βάσω Πετρίδου, 2310 555920 & 6937 422537


Συμπληρωματικά…


Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ εντείνει την προσπάθεια για την παρακολούθηση των αρκούδων στις περιοχές κατανομής τους εξαιτίας της αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η παρακολούθηση περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές επιστημονικές μεθόδους καταγραφής δεδομένων και πληροφοριών για την αρκούδα:

• Ραδιοπαρακολούθηση
• Συλλογή βιοδηλωτικών στοιχείων
• Γενετική ταυτοποίηση των αρκούδων
• Συνεχή και άμεση παρουσία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σε περιστατικά με τροχαία ατυχήματα, προσέγγιση αρκούδων σε κατοικημένους οικισμούς ή ζημιές σε κτηνοτροφικές μονάδες ή αγροτικές καλλιέργειες.

Στην περιοχή των Χασίων ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνεχίζει την ερευνητική δραστηριότητα για την παρακολούθηση της αρκούδας μετά την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης του προγράμματος «Παρακολούθηση και εκτίμηση των επιπτώσεων στα μεγάλα θηλαστικά και τα ενδιαιτήματά τους από την κατασκευή του Οδικού Άξονα Ε65 (και ειδικότερα στην περιοχή σύνδεσής του με την Εγνατία Οδό)» το 2008, λόγω της πιθανής αλλαγής της χάραξης του, που απαιτεί ακόμη περισσότερα δεδομένα με στόχο την υιοθέτηση μέτρων πρόληψης ατυχημάτων και εξασφάλισης των μετακινήσεων της αρκούδας και της πανίδας γενικότερα. Με τον «Μέγα Γιώργο» και τον «Κώστα», επτά συνολικά αρκούδες έχουν συλληφθεί και ραδιοσημανθεί στην περιοχή, ενώ στο «Εθνικό Μητρώο Αρκούδας» ταυτοποιήθηκαν περισσότερες από 80 αρκούδες.

Στην περιοχή της Καστοριάς (παραποτάμια ημιορεινή περιοχή του Αλιάκμονα) η κατάσταση είναι διαφορετική. Τα αυξημένα περιστατικά του 2009 (4 θάνατοι αρκούδων, ένας τραυματισμός αρκούδας και περισσότερα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων) επιβάλουν τη λήψη άμεσων μέτρων και τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης του πληθυσμού στην περιοχή.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει άμεσα κινητοποιηθεί
• με τη λειτουργία Ομάδας Άμεσης Επέμβασης και Ενημέρωσης,
• με αποστολή ειδικού υπομνήματος προς στα αρμόδια Υπουργεία για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των προβλημάτων,
• με την έναρξη εκστρατείας για την ενημέρωση του κοινού και των αρμόδιων αρχών,
• και δράσεις παρακολούθησης της αρκούδας στην περιοχή.
Στη συγκεκριμένη περιοχή ο «Άργος» και η «Καστοριά» είναι η δεύτερη και τρίτη αρκούδα αντίστοιχα που παρακολουθούνται με τηλεμετρία στην περιοχή.

Η παράλληλη παρακολούθηση των περιοχών αυτών, γίνεται με ιδίους πόρους του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, την υποστήριξη των πολιτών και με αρωγό την εταιρία κινητής επικοινωνίας VODAFONE.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers