12 Μαΐου 2010

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ.ΝΙΚΗΣ 1, ΤΚ:54624, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ:2310 227-822 FAX:2310 227-213


Θεσσαλονίκη, 12-5-2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επικειμένης της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) ανακοινώνει ότι επιδοκιμάζει και στηρίζει κάθε προσπάθεια δημιουργίας και παγίωσης καλών διακρατικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Υπό το πνεύμα αυτό χαιρετίζει την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα και εύχεται οι συνομιλίες να αποβούν υπέρ της ενίσχυσης της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, γιατί εκτιμά, ότι αυτό είναι το καταλληλότερο κλίμα μέσα στο οποίο μπορούν να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις και να επιλυθούν οι εκκρεμείς διαφορές.
Επισημαίνει όμως ότι οι σχέσεις αυτές δεν θα είναι ποτέ ειλικρινείς όσο θα εξακολουθούν να δηλητηριάζονται από μια ηθική εκκρεμότητα, που βαρύνει την πλευρά της Τουρκίας . Την συνεχιζόμενη δηλαδή επίμονη άρνησή της να αναγνωρίσει και ζητήσει συγγνώμη για το οδυνηρότερο γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας το έγκλημα της γενοκτονίας, που διαπράχθηκε κατά τα έτη 1916-1923 σε βάρος του ποντιακού ελληνισμού, έγκλημα που άφησε πίσω του 353.000 αθώα θύματα και για το οποίο δυστυχώς επιβλήθηκε για πολλές δεκαετίες σκόπιμη λήθη. Η Μνήμη όμως επανήλθε απαιτητική ζητώντας δικαίωση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι καμία διεθνής πολιτική σκοπιμότητα δεν θα επικρατήσει επί της Εθνικής Μνήμης.
Εκτιμά ότι οι ίδιοι λόγοι που συνηγορούν υπέρ του αιτήματος για την δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, ισχύουν και για την αποκατάσταση της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο στην ιστορική και λατρευτική θέση της, χωρίς βεβαίως να αγνοηθεί το ιστορικά και πνευματικά νομιμοποιούμενο οικουμενικό Πατριαρχείο. Η απόδοση της ιστορικής Ιεράς Μονής στην Θεία Λατρεία θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα το θρησκευτικό συναίσθημα των ελληνοποντίων.
Πρέπει επίσης να προβληθεί η ανάγκη συντήρησης, διάσωσης και προβολής των πολυάριθμων μνημείων του ποντιακού ελληνισμού που είναι διάσπαρτα σε όλο τον Πόντο και είναι σήμερα εγκαταλελειμμένα και παραδομένα στη φθορά του χρόνου και στις καταστροφικές διαθέσεις βέβηλων και ασεβών επισκεπτών.
Θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία να αναλογιστεί και ο κ. Ερντογάν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν κατάκτηση για όλους τους ανθρώπους και συνεπώς δεν επιτρέπεται να εξαιρούνται οι ποντιόφωνοι μουσουλμάνοι της περιοχής του Ιστορικού Πόντου
Επιχειρήματα ηθικά, ιστορικά και πολιτικά υποστηρίζουν τα δίκαια αυτά αιτήματα και έχουμε την εύλογη προσδοκία ότι θα τεθούν στον κ. Ερντογάν από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κατά τις συνομιλίες τους στην Αθήνα.
Τέλος εκφράζει την άποψη ότι οι καιροί είναι πλέον ώριμοι για μια συμβολική επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος στην περιοχή του ιστορικού Πόντου και κατά προτίμηση στην Τραπεζούντα και την Παναγία Σουμελά .

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Παρχαρίδης
Καθηγητής Καρδιολογίας

Ο Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Γαβρίδης
Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers