16 Ιουνίου 2010

«Προστατεύω το δάσος»










Δελτίο Τύπου
15.06.2010


«Προστατεύω το δάσος»
Ενημερωτικά σεμινάρια πολιτών
από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ

Με την έναρξη της θερινής περιόδου, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους ΑΥΡΑ», διοργάνωσαν ενημερωτικά σεμινάρια για την προστασία των δασών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στόχος των σεμιναρίων ήταν η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν στις αναδασώσεις και τις φυτεύσεις, στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών αλλά και στην προστασία ανθρώπου και δάσους από αυτές.

Η προσέλευση ήταν αθρόα καθώς το κοινό ανταποκρίθηκε με έντονο ενδιαφέρον στην πρωτοβουλία αυτή, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη των πολιτών για ενημέρωση επί περιβαλλοντικών θεμάτων.
Στα σεμινάρια με θέμα «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟ ΔΑΣΟΣ» συμμετείχαν, συνολικά, περισσότερα από 300 άτομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα οποία ενημερώθηκαν σχετικά με το θέμα από την ειδική επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και από τους διακεκριμένους εισηγητές-ομιλητές: Δρ. Παύλος Κωνσταντινίδης (Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας Θεσσαλονίκης), Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος (Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας Αθηνών), κος Χριστάκης Ευαγγέλου (Δασολόγος MSc-Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ), κος Αδάμος Γκάγκας (Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ), κος Κωνσταντίνος Κοκολάκης (Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), κος Τριαντάφυλλος Μπουχούνας (Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών-Αναδασωτών), Δρ. Θεόδωρος Μπέλλος, Γεωλόγος (Δ/νση Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια Αττικής), κος Σπύρος Κρεμεζής (Εθελοντές Δασοπροστασίας Αττικής).

Σύμφωνα με τον κ. Χριστάκη Ευαγγέλου, «Τα δάση της Ελλάδας καλύπτουν σχεδόν τη μισή έκταση της χώρας.» Και παρόλο που οι δασικές πυρκαγιές εμφανίζονται ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Ελλάδας, «το πρόβλημα δεν είναι η φωτιά αλλά η μεταπυρική διαχείρισή της. Για να λύσουμε το πρόβλημα πρέπει να σεβαστούμε τις φωτιές ως ένα φυσικό φαινόμενο, να τις γνωρίσουμε σε βάθος, να τις απομυθοποιήσουμε, για να παύσουμε να τις φοβόμαστε και να μάθουμε επιτέλους να ζούμε με την παρουσία τους» επεσήμανε ο Δρ. Παύλος Κωνσταντινίδης.

«Σημαντική είναι για τον πολίτη η αυτοπροστασία του σε περίπτωση που είτε ως επισκέπτης του δάσους είτε ως ιδιοκτήτης κατοικίας στα όρια οικισμών-δάσους θα βρεθεί στο δρόμο μιας φωτιάς. Σωστές ενέργειες μπορούν να επιτύχουν ασφάλεια για τον ίδιο και την οικογένειά του και σωτηρία της κατοικίας του, ενώ λάθος ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν στον όλεθρο και την καταστροφή όπως έκαναν για δεκάδες πολίτες κατά το θέρος του 2007» δήλωσε ο Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος.

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Κοκολάκης, μιλώντας για τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης που διαχειρίζεται η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» τόνισε ότι «ο φορέας σχεδιάζει, προλαμβάνει και προετοιμάζει υλικά και ψυχολογικά την κινητοποίηση των δυνάμεων και μέσων της χώρας, για την προστασία των πολιτών από καταστροφές».

Συμπληρωματικά, αξίζει να αναφερθεί η συμβολή του Ελληνικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ), που αποτελεί μια προσπάθεια συνειδητοποιημένων πολιτών με ενδιαφέρον για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, κάτι που απέδειξε και έμπρακτα ο εθελοντής του ΕΣΕΠΑ, κος Τριαντάφυλλος Μπουχούνας, κατά τη διάρκεια επίδειξης του εξοπλισμού που διαθέτει ο Σύλλογος και οι εθελοντές-μέλη του. Τα μέλη του ΕΣΕΠΑ εκπαιδεύονται στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο που εδρεύει στα Ριζώματα Ημαθίας και στο εξωτερικό (σε Πυροσβεστικές σχολές της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας).

Σημαντικό σημείο των σεμιναρίων υπήρξε η παρουσίαση του ορθού τρόπου δενδροφύτευσης από τον Χριστάκη Ευαγγέλου, προκειμένου οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν ως προς το πώς αντιμετωπίζουμε σωστά ένα μικρό δέντρο κατά τη διαδικασία της φύτευσης του στο περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν δράση ορθής φύτευσης δασικών ειδών δενδρυλλίων για την περίπτωση συμμετοχής τους σε εθελοντικές αναδασώσεις ενώ συμμετείχαν με παρεμβάσεις και ερωτήσεις στο τέλος κάθε ενότητας.

Τα σεμινάρια με τίτλο «Προστατεύω το Δάσος» απευθύνθηκαν σε άτομα άνω των 18 ετών και πραγματοποιήθηκαν από την ειδική επιστημονική ομάδα και τους συνεργάτες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με δωρεάν συμμετοχή. Η θεματολογία των σεμιναρίων χωρίσθηκε σε 3 θεματικές ενότητες:
1. Η σημασία του Δάσους και οι δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
2. Δασικά Οικοσυστήματα & Δασικές Πυρκαγιές
3. Πολίτες, Δασικές Πυρκαγιές και μεταπυρική αποκατάσταση
Από την παρακολούθηση των σεμιναρίων οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν, μεταξύ άλλων :
• Για τα δάση της χώρας μας και για τις ιδιαιτερότητες των μεσογειακών δασών
• Για το φυσικό φαινόμενο της πυρκαγιάς: πότε είναι καταστροφική και πότε ευεργετική
• Για το τι σημαίνει πυροπροστασία και τι πρέπει να κάνει η πολιτεία αλλά και ο κάθε πολίτης χωριστά
• Για το πώς μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους και τις επιπτώσεις από τις δασικές πυρκαγιές
• Για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε όταν βρεθούμε σε μία πυρκαγιά
• Για το πώς συμμετέχουμε ως ενεργοί πολίτες στην αποκατάσταση των καμένων περιοχών
• Για την ορθή φύτευση και επιλογή δασικών δέντρων, όταν η κατοικία μας είναι κοντά στο δάσος.

Στο τέλος των σεμιναρίων οι συμμετέχοντες παρέλαβαν έντυπα και αφίσα σχετικά με τα δάση και την πυροπροστασία τους, καθώς και cd-rom με πλήρες υλικό για τις θεματικές του σεμιναρίου.

Για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, το δάσος είναι ο φυσικός του χώρος καθώς σε αυτό εξελίσσονται όλες οι ερευνητικές δράσεις και παρεμβάσεις για την άγρια ζωή και τη βιοποικιλότητα της χώρας μας. Οι φυτεύσεις δέντρων που υλοποιεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε ολικά κατεστραμμένες περιοχές από φωτιές ή ανεπανόρθωτα υποβαθμισμένες από υπερβόσκηση και αλόγιστη υλοτομία υλοποιούνται όλες από ειδικευμένο προσωπικό και με τη δέσμευση της φροντίδας των δέντρων για 3 χρόνια.

Σε συνεργασία με το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ υλοποιούμε το τριετές πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα», που αφορά στην υιοθεσία και προστασία ανάπτυξης δασικών περιοχών της χώρας μας για 3 χρόνια. Μέχρι το τέλος της φυτευτικής περιόδου του 2010 θα έχουν φυτευθεί συνολικά 22.140 δέντρα στις περιοχές Πάνειο όρος Καλυβίων Αττικής, Παναχαϊκό όρος Αχαΐας, Υμηττό Αττικής και στα δάση Κρυσταλλοπηγής στην Φλώρινα, και Σέιχ-Σου στην Θεσσαλονίκη.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ επισκεφθείτε το website www.arcturos.gr
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα σεμινάρια πολιτών, επισκεφθείτε το ανανεωμένο διαδραστικό website www.avragreen.gr


Για περισσότερες πληροφορίες Βάσω Πετρίδου, 2310 555920 & 6937422537

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers