16 Ιουνίου 2010

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ & VODAFONE













Δελτίο Τύπου
15 Ιουνίου 2010


Η VODAFONE ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΚΤΟΥΡΟ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ

Η Vodafone και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ παρουσίασαν τα αποτελέσματα του πρωτοποριακού ερευνητικού προγράμματος για την προστασία της καφέ αρκούδας και του οικοσυστήματός της, που από κοινού υλοποιούν από το 2008.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, η Vodafone ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας της με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και την επέκταση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος στον κάθετο άξονα της Εγνατίας, στο κομμάτι Σιάτιστα – Καστοριά – Κρυσταλλοπηγή, όπου τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντικός αριθμός θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταγραφή του ζωτικού χώρου, καθώς και των προτύπων κίνησης του είδους μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας της Vodafone, και στη συλλογή πληροφοριών για τη γενετική ποικιλομορφία και την εκτίμηση του ελάχιστου μεγέθους του συγκεκριμένου πληθυσμού με τις δυνατότητες που δίνει η γενετική ανάλυση και ταυτοποίηση.

Με τις δυνατότητες που προσφέρει η δορυφορική παρακολούθηση, έχουν μέχρι σήμερα μελετηθεί 10 αρκούδες. Bάσει της αξιολόγησης των ερευνητών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ της συγκεκριμένης μεθοδολογίας, η χρήση SMS μέσω του δικτύου της Vodafone υπερέχει συγκριτικά άλλων συστημάτων τηλεμετρίας λόγω της δυνατότητας άμεσης παροχής δεδομένων (η μετάδοση πραγματοποιείται με διαφορά μίας ώρας, δηλαδή σχεδόν σε πραγματικό χρόνο). «Η Vodafone στηρίζει το ερευνητικό πρόγραμμα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μέσα από το αξιόπιστο και τεχνολογικά προηγμένο δίκτυό της και με κάλυψη που αγγίζει το 100%», δήλωσε η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων κα Αγγελική Παπαντωνίου.

Σε ό,τι αφορά το μη-επεμβατικό πρόγραμμα γενετικής παρακολούθησης αρκούδων με τη χρήση γενετικών δεικτών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερες από 300 αρκούδες, γεγονός που σημαίνει ότι ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διαθέτει πλέον τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για την πληθυσμιακή κατάσταση της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών του ερευνητικού προγράμματος, οι ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, με τη χρήση των συσκευών εντοπισμού GPS-GSM, του δικτύου της Vodafone και της γενετικής μελέτης, συνέλεξαν πολύτιμες πληροφορίες για την οικολογία και τη βιολογία των αρκούδων. Μεταξύ άλλων:

• Υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας είναι μεγαλύτερος από ό,τι στις αρχές του 2000 και ότι πλέον ο ελάχιστος πληθυσμός ξεπερνάει τα 300 άτομα
• Οι αρκούδες κινούνται περισσότερο το φθινόπωρο και την άνοιξη
• Ο ζωτικός χώρος (δηλ. ο χώρος που χρειάζεται μια ενήλικη αρκούδα για να ικανοποιήσει τις βιολογικές της ανάγκες κατά τη διάρκεια ενός έτους) των αρσενικών αρκούδων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των ενήλικων θηλυκών
• Οι ζωτικοί χώροι των αρκούδων που μελετήθηκαν εμφάνισαν σημαντική γεωγραφική επικάλυψη
• Οι αρσενικές αρκούδες διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις ημερησίως σε σχέση με τις ενήλικες θηλυκές
• Σε διαστήματα με αυξημένη θερμοκρασία οι αρκούδες αποφεύγουν τις εκτεταμένες μετακινήσεις
• Οι αρσενικές αρκούδες δείχνουν μεγαλύτερη ανοχή απέναντι στην ανθρώπινη δραστηριότητα (δηλ. πλησιάζουν πιο συχνά και πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές) από ότι οι θηλυκές αρκούδες

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μέχρι σήμερα σε έξι γεωγραφικές περιοχές: Γράμμο, Γρεβενά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη. «Από το 1994 ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δραστηριοποιείται με προγράμματα έρευνας και προστασίας των ελεύθερων πληθυσμών αρκούδας στην Ελλάδα ενώ τα τελευταία δύο χρόνια, και με την υποστήριξη της Vodafone, έχουμε πετύχει τα βέλτιστα επιστημονικά αποτελέσματα», επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, κος Γιάννης Μπουτάρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράσεις γενετικής παρακολούθησης που υλοποιούνται με την υποστήριξη της Vodafone, εντάσσονται στις ευρύτερες δράσεις του προγράμματος του Εθνικού Μητρώου Αρκούδας, της πρώτης γενετικής απογραφής του είδους στην Ελλάδα (2010 – 2011), που συγχρηματοδοτείται από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και το Υ.ΠΕ.Κ.Α.

Το επιστημονικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση της καφέ αρκούδας αποτελεί μέρος του πολύπλευρου προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας που εφαρμόζει η Vodafone, και αξιοποιεί την τεχνολογία της κινητής επικοινωνίας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.


Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε:
VODAFONE: Μάιντα Τερζιάν, Corporate Affairs Coordinator, τηλ. 2310494630, κιν. 6944600159, e-mail: Maida.Terzian@vodafone.com

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Βάσω Πετρίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας, τηλ. 2310555920, κιν. 6937422537, e-mail: vpetridou@arcturos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers