22 Μαΐου 2011

«Καθαρά Δάση»


Δελτίο Τύπου
19.05.2011
«Καθαρά Δάση»
6 περιαστικά δάση σε όλη την Ελλάδα.

Αυτή την Κυριακή, 22/5 καθαρίζουμε και κλαδεύουμε το Σέιχ Σου.

Ξέρετε ότι τα απορρίμματα σε δασικό χώρο :
 αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες πυρκαγιάς
 αποτελούν εστία μόλυνσης του δασικού περιβάλλοντος
 αλλοιώνουν την αισθητική του τοπίου
 είναι αναγκαίο να επανασυγκομιθούν και ν’ απορριφθούν σε κατάλληλους χώρους, προκειμένου να προστατευθεί η ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας στο δάσος
Εξάλλου:
 Σημαντικός αριθμός περιαστικών δασών είναι «πυριτιδαποθήκες» από την καύσιμη ύλη και τα σκουπίδια
 Το δάσος είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής καύσιμης βιομάζας και οι πραγματικές απειλές είναι, η αμέλεια και η έλλειψη φροντίδας.
Αυτή την Κυριακή καθαρίζουμε το Σέιχ Σου από απορρίμματα στη θέση Χώρος Δασικής Αναψυχής Κρυονερίου και από λεπτά κλαδιά στη θέση Λατομείο (πλησίον αντιπυρικής λωρίδας Αγίου Παντελεήμονα). Ζητάμε και τη δική σας συμμετοχή για να έχουμε μεγαλύτερο και καλύτερο αποτέλεσμα. Σας περιμένουμε στις 9.30 στο Λευκό Πύργο για μεταφορά με πούλμαν και στις 10.00 στον Πυροσβεστικό Σταθμό Δασοπροστασίας του Σέιχ Σου (έξοδος Αγ. Παύλος από Περιφερειακό). Το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ παρέχει την υποστήριξη και τον εξοπλισμό και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ την τεχνογνωσία. Για τους μικρούς μας εθελοντές, η παιδαγωγική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ετοίμασε δασοπαιχνίδια.

Σας περιμένουμε όλους για ΚΑΘΑΡΑ ΔΑΣΗ!


Σχετικά με τη δράση ΚΑΘΑΡΑ ΔΑΣΗ

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μετά από 19 χρόνια συνεχούς δράσης για την άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον και στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την προστασία των δασών, υλοποιεί μελέτες και δράσεις που σχετίζονται με την δασοπυρόσβεση, την προστασία, τη διαχείριση και την εφαρμογή αειφορικών πρακτικών για τα δάση.

Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και κατά τη διάρκειά της, υλοποιούμε δράσεις καθαρισμού 6 περιαστικών δασών ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και κοινωνικής σημασίας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Αίγιο, το Βόλο και την Κομοτηνή. Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του φυσικού μεταλλικού νερού ΑΥΡΑ και στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Κάποια δάση έχουν τη δική τους Αύρα».
Η δράση «Καθαρά Δάση» υλοποιείται υπό την αιγίδα των κατά τόπους δήμων και δασαρχείων, με την ενεργό συμμετοχή εθελοντών πολιτών και με την καθοδήγηση των ειδικών συνεργείων και δασολόγων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Στόχος είναι η απομάκρυνση απορριμμάτων (ανόργανης ύλης) και των κλαδιών λεπτής διαμέτρου (οργανική ύλη) που αποτελούν επικίνδυνα και εύφλεκτα υλικά για την πυροπροστασία των δασών. Απομακρύνουμε τα απορρίμματα που υπάρχουν στα δάση με τη βοήθεια εθελοντών και επεξεργαζόμαστε την εύφλεκτη οργανική ύλη με ειδικά μηχανήματα και συνεργεία για να την επιστρέψουμε θρυμματισμένη ως λίπασμα προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

• Ήδη με τη βοήθεια πολιτών-εθελοντών έχουμε καθαρίσει 117 στρέμματα δάσους από τα οποία απομακρύναμε 1182 κιλά απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών και συγκεντρώσαμε 5,5 τόνους οργανικής ύλης η οποία θρυμματίστηκε και επιστράφηκε ως λίπασμα στα δασικά οικοσυστήματα του Αιγίου, στα Ψηλά Αλώνια, της Πάτρας, στο Άλσος Γηροκομείου, της Αθήνας στο δάσος της Καισαριανής και του Βόλου, στο δάσος Γορίτσας.

Σειρά έχει η Κομοτηνή και το δάσος Νυμφαίας όπου και ολοκληρώνουμε τη δράση ΚΑΘΑΡΑ ΔΑΣΗ για το 2011.

Περισσότερες πληροφορίες για τα δάση μπορείτε να βρείτε στους συνδέσμους http://www.arcturos.gr/docs/arcturossedrasi.pdf
http://www.arcturos.gr/docs/factsheet.pdf
και για τη δράση «Καθαρά Δάση»
στο ανανεωμένο διαδραστικό website www.avragreen.gr


Σχετικά με το Σέιχ Σου


Στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης, γνωστό με την ονομασία Σέιχ Σου, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ πραγματοποίησαν δράση εμπλουτισμού με 300 νέα δέντρα κατά τη φυτευτική περίοδο 2009-2010. Φέτος, η παρέμβαση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και του νερού ΑΥΡΑ, στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης, αφορά στον καθαρισμό μιας έκτασης από την οργανική ύλη και άλλης μιας από απορρίμματα, με τη συμμετοχή του κοινού.
Το Σέιχ Σου καταλαμβάνει τις νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές του Χορτιάτη και δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930 με στόχο την ανόρθωση του υποβαθμισμένου τότε οικοσυστήματος ώστε με τη σταθεροποίηση των εδαφών να αποτραπούν τα πλημμυρικά φαινόμενα που συχνά ταλαιπωρούσαν την πόλη. Τον Ιούλιο του 1997 το δάσος υπέστη μεγάλη οικολογική καταστροφή, καθώς το 55% της συνολικής του έκτασης (16.640 στρ.) κάηκε. Ακολούθησαν έργα αποκατάστασης του καμένου δάσους (κατασκευή έργων αντιδιαβρωτικής - αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα αναδάσωσης- βελτίωσης της βλάστησης κ.λπ.), κυρίως από τις Δασικές Υπηρεσίες, αλλά και από άλλους φορείς. Η σημαντική φυσική αναγέννηση των ειδών τραχείας πεύκης και κυπαρισσιού και οι αναδασώσεις με νέα είδη (δρύ, αριά, φράξο, κέδρο, κυπαρίσσι, κουκουναριά, κουτσουπιά κ.α.) οδήγησαν σήμερα στην ύπαρξη ενός δάσους που κατά 55% είναι ένα νεαρό και ευαίσθητο οικοσύστημα που πρέπει ακόμη περισσότερο να προστατευθεί.

Λίγα λόγια για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα»

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Υπευθυνότητας και της περιβαλλοντικής πολιτικής που ακολουθεί, υλοποιεί με το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ το 3ετες περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα».
Το 3ετές πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα», αφορά στην αναδάσωση, διασφάλιση ανάπτυξης και δέσμευση προστασίας 5 δασικών περιοχών της Ελλάδας, ώστε στο τέλος του 3ετούς προγράμματος να παραδοθούν υγιή και βιώσιμα δέντρα που θα ενισχύσουν τα τοπικά οικοσυστήματα των περιοχών. Το πρόγραμμα υλοποιείτε στις περιοχές Πάνειο όρος Καλυβίων Αττικής, Παναχαϊκό όρος Αχαΐας, Υμηττός Αττικής και στα δάση Κρυσταλλοπηγής στην Φλώρινα και Σέιχ-Σου στην Θεσσαλονίκη.
Οι κύριοι στόχοι του τριετούς προγράμματος ΑΥΡΑ είναι να επιταχυνθεί η ανάκαμψη του φυσικού περιβάλλοντος σε σημεία που επλήγησαν μετά από πρόσφατες πυρκαγιές, να ενισχυθεί η προστασία της βιοποικιλότητας των επιλεγμένων περιοχών και να προστατευθεί η «παραγωγή» πόσιμου νερού, καθώς το δάσος διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία, την ποσότητα, την ποιότητα και τη διαχείριση του υδάτινου στοιχείου.
Παράλληλα, υλοποιήθηκε στην διετία 2009-2010 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δάσος Πηγή νερού και ζωής», που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου που ζουν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των παιδιών για τα δασικά οικοσυστήματα και το νερό.
Το καλοκαίρι του 2010 διοργανώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενημερωτικά σεμινάρια για την προστασία των δασών, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν στις αναδασώσεις και τις φυτεύσεις, στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών αλλά και στην προστασία ανθρώπου και δάσους από αυτές.Followers

Υποστηρίξτε την προσπάθεια μας με μια μικρή δωρεά. Κάθε δωρεά είναι σημαντική γιατί μας βοηθάει να κρατήσουμε ανοικτό το blog και να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας. Αν θέλετε να μας βοηθήσετε κάνετε κλικ στο κουμπί Donate.

Επισκευές Ηλεκτρικών Συσκευών - Θεσσαλονίκη

 
Design by Free Wordpress Themes | Bloggerized by Free Blogger Templates | Web Hosting Deals