9 Απριλίου 2012

τσοπανόσκυλα νεκρά από φόλα


Ανακοίνωση Τύπου
Καλαμπάκα, 5/04/2012

Τη Δευτέρα  3-4-2012 στη Βλαχάβα Καλαμπάκας βρεθήκαν από κτηνοτρόφους της περιοχής 10 τσοπανόσκυλα νεκρά από φόλα, 4 αλεπούδες και 1 κουνάβι. 

Kτηνοτρόφος της περιοχής και μέλος του δικτύου του προγράμματος LIFE+ με τίτλο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΕ». LIFE09 NAT/ES/000533*  επισκέφτηκε το γραφείο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και  μας ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατούσε στη Βλαχάβα.  

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης  του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ επισκέφθηκε το σημείο για να διαπιστώσουμε τις πραγματικές διαστάσεις του συμβάντος και κατά την έρευνα στις γύρω πλαγιές, βρέθηκαν επιπλέον, 4 νεκρά τσοπανόσκυλα και 1 κουνάβι. Τα δείγματα από υπολείμματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων  περισυλλέχθηκαν  προσεκτικά προκειμένου να μην καταναλωθούν από άλλα ζώα και θα υποβληθούν σε τοξικολογικό έλεγχο!

Τα δηλητηριασμένα δολώματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αυτοσχέδιες κάψουλες παραφίνης με αμπούλες κυανίου στο εσωτερικό τους. Πρόκειται για παλιά αγροτική πρακτική για την εξόντωση αλεπούδων. Η χρήση του συγκεκριμένου δολώματος προκαλεί την εξόντωση ενός ζώου κάθε φορά, μόνο αυτού που καταναλώνει το δόλωμα.

Κάθε χρόνο την ίδια εποχή, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής χάνουν πολλά τσοπανόσκυλα από φόλες με αποτέλεσμα όλο το καλοκαίρι τα κοπάδια τους να μένουν χωρίς την απαιτούμενη φύλαξη.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ από το 1997 δραστηριοποιείται για την αναπαραγωγή και επαναδιάδοση του ελληνικού ποιμενικού σκύλου στην ελληνική ύπαιθρο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές απειλές της φυλής, με τις φόλες να είναι μια από τις βασικότερες. Μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών, περισσότεροι από 400 ελληνικούς ποιμενικούς σκύλους. Από αυτούς το 25% περίπου έχει θανατωθεί από φόλες.

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, συχνά δεχόμαστε καταγγελίες για νεκρά ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα και σε άλλες περιοχές της ορεινής Ελλάδας. Πρόσφατα κτηνοτρόφοι μας κατήγγειλαν ανάλογο  περιστατικό  στο Λιβαδερό Κοζάνης. Ο κτηνοτρόφος έχασε 2 τσοπανόσκυλα ώσπου να ανακαλύψει το δηλητηριασμένο δόλωμα το οποίο και εστάλη στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ για περαιτέρω ανάλυση. 

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με το πρόγραμμα που υλοποιεί στην περιοχή εντείνει τις προσπάθειές του για την πρόληψη και καταπολέμηση της παράνομης και αποτρόπαιης πρακτικής που εξαφανίζει σπάνια είδη της άγριας ζωής αλλά και οικόσιτα ζώα. Τον Οκτώβριο του 2011 ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είχε συντονίσει την επίσκεψη σε χωριά και κυνηγετικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ομάδας Σκύλων (European Canine Team – ECU). Η ομάδα αποτελούνται από δύο οδηγούς και τέσσερις εκπαιδευμένους σκύλους και καθάρισε τις περιοχές που επισκέφθηκε από φόλες και δηλητήρια.

Οι κάτοικοι του νομού Τρικάλων μπορούν να καλούν εντελώς δωρεάν (από σταθερό τηλέφωνο) στο 800 11 010101. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: lifeagainstpoison.wordpress.com

Επικοινωνία για δημοσιογράφους:
Τοπικό Δίκτυο: Ζωή Καρανίκα 24320 78440 / Αντώνης Ρήγας 6957 834 669
Εθνικό Δίκτυο: Βάσω Πετρίδου: 6937 422537

*Πρόγραμμα με τίτλο «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (LIFE09 NAT/ES/000533)**, υλοποιείται από τις αρχές Οκτωβρίου 2010 σε τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα), με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων με καινοτόμες δράσεις και μέτρα.
Το πρόγραμμα για την περιοχή Τρικάλων υλοποιεί και συντονίζει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers