31 Δεκεμβρίου 2008
30 Δεκεμβρίου 2008
29 Δεκεμβρίου 2008
Πρωτοχρονιάτικα Ποντιακά Κάλαντα
Πάντα κάλαντα, πάντα του χρόνου πάντα του χρόνου.
Αρχή μήλον εν κι αρχή κυδών εν κι αρχή κυδών εν
Κι αρχή βάλσαμον το μυριγμένον το μυριγμένον.
Εμυρίστεν ατό ο κόσμος όλον ο κόσμος όλον.
Για μύριστ ατό και εσύ αφέντα καλέμ αφέντα.
Λύσον την κεσέ σ και δος παράδας και δος παράδας.
Κι αν ανιοιείς μας χαράν σην πόρτας σ χαράν σην πόρτας σ.
Ευχές Χρόνια Πολλά, πάντα και του χρόνου Καλή χρονία και σ όλα τα σπίτ(ι)α υείαν κι ευλοίαν
27 Δεκεμβρίου 2008
HAPPY NEW YEAR
26 Δεκεμβρίου 2008
Πατρίδα μ' αραεύω σε
Στίχοι - Μουσική: Χρήστος Αντωνιάδης - Κώστας Σιώπης
Τραγούδι: Στέλιος Καζαντζίδης
Λύρα: Χρήστος Χρυσανθόπουλος
Στην ποντιακή διάλεκτο:
Κι ας’ ολεα ξεσπιτούμαι,
Πρόσφυγας είμαι ασο κουνίμ’,
Θεέμ’ θα παλαλλούμε.
Επωδός:
Πατρίδα μ’ αραεύω σε,
Άμον καταραμένος,
Σα ξένα είμαι Έλληνας,
Και σην Ελλάδαν ξένος.
Οσπίτεα εφέκα ανάμεσα,
Σ’ ορμήν και ποταμάκρή,
Πεγάδεα μαρμαρόχτιστα,
Νερόν άμον το δάκρυν.
Επωδός
Κι ατώρα αδακές διψώ,
Νερόν να πίνω κ’ έχω,
Εντρέπουμαι να ψαλαφώ,
Τα χειλόπαμ’ να βρέχω.
Επωδός
Απόδοση στα νέα ελληνικά:
Και απ’ όλα ξεσπιτώνομαι,
Πρόσφυγας είμαι από κούνια,
Θεέ μου θα τρελαθώ.
Επωδός
Πατρίδα μου σε ψάχνω,
Σαν καταραμένος,
Στα ξένα είμαι Έλληνας,
Και στην Ελλάδα ξένος.
Σπίτια άφησα ανάμεσα,
Στα δάση και τις ποταμάκρες,
Πηγάδια μαρμαρόχτιστα,
Νερό σαν το δάκρυ.
Επωδός
Και τώρα εγώ εδώ διψώ,
Νερό να πιω δεν έχω,
Ντρέπομαι να ζητήσω,
Τα χείλια μου να βρέξω.
Επωδός
Το τραγούδι “Πατρίδα μ’ αραεύω σε” είναι ένα παραδοσιακό ποντιακό κομμάτι το οποίο αναφέρεται στα όρια της ξενιτιάς και της πατρίδας. Μέσα από αυτό ο άνθρωπος που τραγουδάκι περιγράφει την περιπετειώδη και γεμάτη δυσκολίες ζωή του. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις έννοιες της ξενιτιάς, της πατρίδας, του ξένου και του πρόσφυγα, κατανοώντας ότι όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους με μια σχέση αλληλεπίδρασης και ότι τα χωρίζει μόλις ελάχιστη απόσταση το ένα από το άλλο.
Το γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται το τραγούδι είναι η περιοχή του Πόντου (τόπος απ’ όπου ξεκίνησαν πρόσφυγες) και της Ελλάδας (τόπος – κοινωνία υποδοχής), ενώ το ιστορικό, χρονικό ξεκινάει από το 1916, όταν άρχισε η Γενοκτονία των Ποντίων, ως το 1926 οπότε και έφυγε και ο τελευταίος Έλληνας – Πόντιος κάτοικος από την περιοχή του Ευξείνου Πόντου.
Το κομμάτι αυτό έχει γραφτεί αρκετά χρόνια μετά την Καταστροφή, όμως καυτηριάζει αυτά που συμβαίνουν μετά από το πέρασμα τόσων ετών. Ότι συνέβαινε τότε (τα χρόνια του Διωγμού), συμβαίνει και τώρα και αυτό το αισθάνεται ο πρόσφυγας – αφηγητής, τραγουδιστής και το αναφέρει μέσα στο τραγούδι του.
Είναι μια διαχρονική κατάσταση την οποία νοιώθουν οι πρόσφυγες από τον Πόντο, οι Έλληνες Ακρίτες του Πόντου.
Το τραγούδι ξεκινάει με μια ανάδρομη στο παρελθόν. Στην πρώτη στροφή ο πρόσφυγας (που τραγουδάει) επαναφέρει στην μνήμη του τις συχνές μετακινήσεις που υπέστη λόγω της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Νεότουρκους και των συχνών μετακινήσεων που χρειάστηκε να κάνει. Λέει χαρακτηριστικά ότι εγκατέλειψε πέντε σπίτια (πέντε οσπίτεα έχτισα, κι ας όλα ξεσπιτούμε…) εννοώντας ίσως τις περιοχές στις οποίες αναγκάστηκε να μετακινηθεί ο άμαχος πληθυσμός κατά την διάρκεια του Διωγμού, αλλά ίσως και να αναφέρεται στην περιουσία που αναγκάστηκε να αφήσει πίσω του, μιας και όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι Έλληνες κάτοικοι των εκεί περιοχών ήταν εύποροι. Όλες αυτές τις περιπέτειες τις έζησε από πολύ μικρή ηλικία, εκεί μας παραπέμπει και η αναφορά που γίνεται στην βρεφική κούνια στον 3ο στίχο. Σ΄ όλη του την ζωή είναι πρόσφυγας και έχει φτάσει σε σημείο απελπισίας, γι’ αυτό και επικαλείται την βοήθεια του Θεού για σωτηρία (Θεέμ’ θα παλαλούμε…).
Στην έπωδο (ρεφραίν) παρατηρούμε πως αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια, εντούτοις συνεχίζει να αναπολεί και να αναζητά την “πατρίδα” του.
“Στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος” στο νόημα αυτών των δυο στίχων περικλείεται μια μεγάλη αλήθεια για τους μετανάστες γενικώς. Όταν ένας άνθρωπος μεταναστεύει από την χωρά του σε μια ξένη, αντιμετωπίζεται με εχθρότητα και αν όχι με εχθρότητα απλά με αδιαφορία από τις τοπικές κοινωνίες υποδοχής. Από την άλλη, όταν επιστρέφει στην πατρίδα του, οι ομογενείς του προσάπτουν το προσωνύμιο της χώρας που τον είχε φιλοξενήσει, αμφισβητώντας την εθνικότητα του. Το ίδιο συνέβη, και συμβαίνει αρκετές φόρες και σήμερα, με τους Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου όταν ήρθαν στην Ελλάδα. Οι γηγενείς πληθυσμοί τους συμπεριφέρθηκαν με όχι και τόσο καλό τρόπο και πολλές φορές αμφισβητούσαν την εθνικότητα τους, την ελληνική εθνική ταυτότητα. Μια ταυτότητα που ήταν η αιτία για να εξοριστεί ένας ολόκληρος λαός από τις πατρογονικές εστίες. Οι Νεότουρκοι έδρασαν με εκκαθαριστικές μεθόδους εναντίον όλων των μη μουσουλμανικών εθνικοτήτων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας, μέσα σε αυτούς ήταν και οι Πόντιοι, που εκδιώχτηκαν επειδή, ακριβώς, ήταν Έλληνες. Και στην Ελλάδα όπου κατέφυγαν τους αντιμετώπιζαν και τους έβλεπαν ως Τούρκους (γνωστά τα κοσμητικά επίθετα τουρκόσποροι, τουρκαλάδες και αλλά).
2η στροφή, συνεχίζεται η αναδρομή και το ποιητικό εγώ (ο πρωταγωνιστής) κάνει λόγο για το φυσικό κάλλος της περιοχής του Πόντου και ακόμη μια φορά για την περιουσία που άφησε πίσω του. Οι δασικές εκτάσεις και οι εύφορες περιοχές της πατρίδας του που περιγράφει φαντάζουν γι’ αυτόν ως ένας επίγειος παράδεισος. Έπειτα, παρομοιάζει το νερό με τα δάκρυα (νερόν άμον το δάκρυν). Διττή η σημαίνουσα σημασία αυτού του σχήματος λογού. Αφενός, με αυτό εννοεί ότι το νερό στα πηγάδια των σπιτιών εκεί ήταν πεντακάθαρο, αφετέρου μπορεί να συμβολίζει τα δάκρυα που χυθήκαν από τους πρόσφυγες όταν εγκαταλείψαν τα πάτρια εδάφη τους. Απ΄ όλα αυτά γίνεται εύκολα κατανοητή η μεγάλη αγάπη των Ποντίων για την πατρίδα τους. Στην στροφή αυτή είναι που τελειώνει και η αναδρομή που ξεκίνησε στην 1η.
Στην τρίτη στροφή επιστρέφουμε στο παρόν. Δίνονται παραστατικά οι άθλιες συνθήκες επιβίωσης αρχικά και διαβίωσης έπειτα στον τόπο υποδοχής. Η δίψα που επισημαίνεται στον παρακάτω στίχο ατώρα αδακές διψώ… υποδηλώνει την ανεπαρκή κάλυψη των βιολογικών αναγκών των προσφύγων και την μη επαρκή υποδομή του κρατικού μηχανισμού στα πρώτα χρόνια της νέας τους ζωής μετά την Καταστροφή. Ιδιαίτερα δύσκολες οι καταστάσεις στην “νέα πατρίδα” η οποία παίρνει την μορφή της κόλασης στα μάτια των προσφύγων. Χαρακτηριστική οι εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό μόλις διαβάσουμε την στροφή αυτή. Η εικόνα της κόλασης όπου δεν υπάρχει νερό και οι ψυχές καίγονται. “νερό να πιω δεν έχω, ντρέπομαι να ζητήσω” (νερόν να πίνω κ’ έχω, εντρέπουμε να ψαλαφώ τα χειλόπαμ’ να βρέχω…) αυτά τα λόγια μπορεί να ερμηνευτούν με δυο τρόπους. Από τη μια πλευρά, οι πρόσφυγες ντρέπονταν να ζητήσουν ακόμα και νερό μιας και ήταν αξιοπρεπείς άνθρωποι. Επαιτεία το θεωρούσαν (ίσως) το να ζητήσουν ένα ποτήρι νερό, και μόνο ζητιάνοι δεν ήταν αυτοί οι άνθρωποι. Από την άλλη, υπάρχει και η πιθανότητα να ντρέπονταν για τους υπαιτίους (για τις κυβερνήσεις) που τους έφεραν στην κατάσταση αυτή ή και για τις κοινωνίες τις τοπικές που η αποκατάσταση των προσφύγων ήταν υποχρέωση τους. Η συμπεριφορά των γηγενών πληθυσμών ήταν άσχημη πολλές φορές προς τους πρόσφυγες. Όμως και εκείνοι ήταν Έλληνες και δικαιούνταν μια καλύτερη αντιμετώπιση.
Γενικά το τραγούδι διακατέχεται από ένα αίσθημα νοσταλγίας, αναζήτησης και πόνου για τις χαμένες και αλησμόνητες πατρίδες στην περιοχή του Πόντου και γενικά της Μικράς Ασίας. Οι άνθρωποι αυτοί πέρασαν πολλές δυσκολίες, έχασαν μέσα σε λίγες στιγμές πατρίδα, σπίτια, οικογένειες, φίλους, συγγενείς και ότι άλλο πολύτιμο είχαν.
Έφτασαν στην Ελλάδα κυνηγημένοι και εξαθλιωμένοι. Αντιμετωπίστηκαν από τις εδώ κοινωνίες ως κάτι το ξένο κι όμως, μετά από τις φτώχιες, τις κακοτοπιές κατάφεραν με πολύ κόπο και πείσμα να μεγαλουργήσουν και πάλι. Σήμερα ο προσφυγικός ελληνισμός του Πόντου έχει ενταχτεί πλήρως στην νέα πατρίδα την Ελλάδα, που στην ουσία δεν είναι νέα καθώς την χαρακτηρίζουν Πατρίδαν τη Πατρίδας ίμουν δηλαδή η πατρίδα της πατρίδας μας.
Παρ’ όλα αυτά ο μεγάλος καημός των Ποντίων παραμένει η Πατρίδα, ο Πόντος.
24 Δεκεμβρίου 2008
Ποντιακά κάλαντα
Οι "καλαντάδες" (ραψωδοί) εκτός από τη συνοδεία της λύρας, φρόντιζαν να φέρουν μαζί τους και ένα στολισμένο καράβι, φτιαγμένο από χαρτόνι και λεπτό σανίδι για να εντυπωσιάσουν τους νοικοκυραίους. Συνήθως φώτιζαν τα καραβάκια τους με κεριά, ενώ κάθε ομάδα προσπαθούσε να φτιάξει το πιο όμορφο και φανταχτερά στολισμένο, εν είδη συναγωνισμού.
Τα Ποντιακά Κάλαντα των Χριστουγέννων, που είναι και τα πιο διαδεδομένα, περιέχουν όλη τη ζωή του θεανθρώπου, από τη στιγμή της Γέννησης του, μέχρι τη στιγμή της Σύλληψης του, χωρίς όμως να προχωρούν και στη Θανάτωση του, γεγονός που θα ερχόταν σε αντίθεση με το χαρμόσυνο γεγονός των Χριστουγέννων.
Στα Ποντιακά Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα συναντούμε σημαντικές παραλλαγές, με σημαντικότερες αυτές της Γαράσαρης. Όλοι σχεδόν οι στίχοι είναι αφιερωμένοι στην υπό τούρκικη κατοχή Κωνσταντινούπολη, μεταβάλλοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της έλευσης της νέας χρονιάς σε θρήνο και μοιρολόι.
Οι νοικοκυραίοι ανάλογα με την περιοχή, έδιναν στους καλαντάρηδες φρούτα, ξηρούς καρπούς (καρύδια, φουντούκια, σταφίδες κλπ.), αλλά ακόμη κι αυγά, βούτυρο, καβουρμά και πληγούρι. Σε περιοχές όπως η Σάντα, που δεν είχε πολλά οπωροφόρα δέντρα, τα δώρα ήταν αποκλειστικά φρούτα, ενώ στην Ορτού συνήθιζαν να βάζουν πάνω στα φρούτα και μερικές δεκάρες. Ένα άλλο δώρο που συνήθιζαν να δίνουν, κυρίως στην Γαράσαρη, ήταν τα "κολόθα", που ήταν μικρά τσουρέκια που έμοιαζαν με γλυκό ψωμί.
Κάλαντα Χριστουγέννων
Χριστός γεννέθεν, χαρά σον κόσμον
χα, καλή ώρα, καλή σ' ημέρα
Χα, καλόν παιδίν οψές γεννέθεν
οψές γεννέθεν, το βράδ' αργάτε.
Το εγέννεσεν η Παναΐα
Το ανάθρεψεν αεί Παρθένος.
Εκαβάλκεψεν χρυσόν πουλάρι
εκατήβεν σο σταυροδρόμι.
Έπιασαν άτό' οι σκύλ' Εβραίοι
χίλ' Εβραίοι και μίλ' Εβραίοι.
Ασ' σα κρέντικα κι άσ' στην καρδίαν
γαίμα έσταξεν, χολήν κι εφάνη.
γαίμα έσταξε, εμυροστάθεν.
Εμυρίστεν ατ' ο κόσμον όλον
για μυρίστ' άτό και σύ αφέντα.
Σύ αφέντα, καλέ μ' αφέντα
έμπα σο νουντάν κι ελά σην πόρταν.
Φέρ ουβάς και λεφτοκάρυα.
Κι αν ανοί'ς μας χαρά σην πόρτα'ς.
Χριστός γεννέθεν, χαρά σον κόσμον
χα, καλή ώρα, καλή σου μέρα.
Χα, καλόν παιδίν οψέ 'γεννέθεν.
Οψέ 'γεννέθεν, ουράνοστάθεν.
Τον εγέννεσεν η Παναΐαν
τον ανέστησεν Αγιά-Παρθένος.
Εκαβάλκεψεν χρυσόν πουλάριν
χρυσοπούλαρον και ανεμοπούλαρον.
Εκατήβεν σο σταυροδρόμιν
ερπαξαν ατον οι χίλ' Εβραίοι
χιλ' Εβραίοι και μύρ' Εβραίοι
χίλ' Εβραίοι και μύρ' Εβραίοι.
Ασ' σα Αρχαντίκα και ασ' σην καρδίαν
γαίμαν έσταξεν, γλεήν κι εφάνθεν.
Εμυρίστεν ατ' ο κόσμον όλον
για μυρίστ' ατό και εσύ αφέντα
άη αφέντα, καλέ μ' αφέντα.
Δέβα σο ταρέζ κι έλα σην πόρταν
δώσ' με το παχτσίς κι ας πάω δεβαίνω
22 Δεκεμβρίου 2008
1 xronos lx place
21 Δεκεμβρίου 2008
Σχετικά με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ
το ημερολόγιου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για το 2009
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δημιούργησε για το 2009 ένα ημερολόγιο τοίχου, με 13 μήνες, γεμάτο με τις αρκούδες του Καταφυγίου της Αρκούδας που λειτουργεί στο Νυμφαίο. Ο Μήτσος, η Ειρήνη, ο Μίσα, η Τασούλα, ο Ντιούκ, ο Γιώργος, ο Γιωργάκης, η Βέσνα, η Κατερίνα, ο Μανώλης κι ο Κυριάκος, η Μπάρμπαρα, ο Αντρέας σας περιμένουν να τους γνωρίσετε και, γιατί όχι, να τους υιοθετήσετε!
Το ημερολόγιο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροδολίβος και ενισχύει τη δράση της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.
Το ημερολόγιο μπορείτε να προμηθευτείτε από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ (Θεσσαλονίκη: Ρογκότη 3 και για όλη την Ελλάδα: http://www.arcturos.gr/) αλλά και από τα βιβλιοπωλεία, στην τιμή των 15€ .
σας δίνουμε ευχή
για άγρια ζωή
20 Δεκεμβρίου 2008
Η ΒΙΑ ΣΗΜΕΡΑ.....
17 Δεκεμβρίου 2008
ημερολόγια 2009
http://esitemon.livepage.gr/file/2110_%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1_2009
-ενώ για το ημερολόγιο τοίχου 12 σελίδων (μήνας/σελίδα) κάντε κλικ παρακάτω
http://esitemon.livepage.gr/file/2111_%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BF_2009_%CE%B5%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%BF
*2009*
15 Δεκεμβρίου 2008
κατόπιν εορτής..... (μετά από την εκδήλωση για τα αρκουδάκια...)
αγαπητές φίλες και φίλοι, αγαπητά μας παιδιά… τι καλά περάσαμε!
Είχαμε υποσχεθεί να κάνουμε τη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας, παρά τα όσα συνέβησαν για «να αλλάξουμε το κλίμα» στην πόλη.
Γιατί στα παιδιά χρωστάμε τη χαρά και τη σιγουριά που τους στερήσαμε παραμονές Χριστουγέννων, γιορτάζοντας τη ζωή, την άγρια που είναι και αληθινή!
http://picasaweb.google.gr/hodolidou/2008131205?authkey=vL79pQ_vOCg
Παρά τον μουντό καιρό και τη βροχή που μας έπιασε προς το μεσημέρι, η γιορτή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου ήταν πολύ πετυχημένη:
http://picasaweb.google.gr/hodolidou/20081312General?authkey=bDWRIizRfL4
Για την επιτυχία της γιορτής δούλεψαν εκτός από εμάς, οι πολύτιμοι εθελοντές και εθελόντριές μας παίζοντας με τα παιδιά, φτιάχνοντας:
-το τεράστιο puzzle της αρκούδας
-μάσκες αρκούδας
-ζωγραφιές
-και στολίδια από πηλό
Μεγάλη επιτυχία στην εκδήλωση είχαν τα όχι μόνιμα τατουάζ που έκαναν στα χέρια, στα μάγουλα και στο... μέτωπο μικρών και μεγάλων δύο εθελόντριες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
http://picasaweb.google.gr/hodolidou/200813_12Tatoo?authkey=NqZYI2Rv2Sw
Παράλληλα, στην... κάλπη που είχε στηθεί τα παιδιά (αλλά και οι μεγάλοι...) τοποθετούσαν τις ζωγραφιές τους καθώς και μηνύματα στην αρκούδα.
Ο νικητής (θα ανακοινωθεί σύντομα) κερδίζει ένα διήμερο στο Νυμφαίο: http://picasaweb.google.gr/hodolidou/2008131204?authkey=89N4mOwRsf8
Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης έπαιξαν μουσική ο Λευτέρης Κορδιάος και ο Στέφανος Τσιτσόπουλος του Republic Radio 100,3 που ήταν χορηγός επικοινωνίας της γιορτής και θα παραμείνει η φωνή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ! Για την ευγενική προσφορά και την υποστήριξη ευχαριστούμε θερμά όλους του Republicάνους.
Οι μεγάλοι, όσοι από αυτούς δεν έκαναν τατουάζ, λικνίζονταν στο ρυθμό της μουσικής, αγόρασαν χριστουγεννιάτικα δώρα από το πωλητήριο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ,
τα έλεγαν με φίλους, έπιναν κρασί με έναν μικρό μεζέ αλλά και ενημερώνονταν από το προσωπικό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
http://picasaweb.google.gr/hodolidou/20081312A?authkey=xEcKiurBJDE
Ευχαριστούμε πολύ τις εταιρίες SOUND STUDIO, 3 Ε και τα ζαχαροπλαστεία BLÉ και ΤΕΡΚΕΝΛΗΣ για την ευγενική προσφορά τους στη γιορτή μας.
Ξεχωριστά ευχαριστούμε την Ελένη Χοντολίδου για τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης και την Άρτεμη Δελιαλή για την εμψύχωση και το styling.
Το Καταφύγιο της Αρκούδας θα παραμείνει ανοιχτό (κάθε μέρα και τις αργίες) για τους επισκέπτες ως τις 6 Ιανουαρίου, οπότε και θα αφήσουμε τις αρκούδες ανενόχλητες στο χειμέριο ύπνο τους ως το Μάρτη.
Οι υπόλοιποι χώροι του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στον Αετό και την Αγραπιδιά θα λειτουργούν κανονικά.
Τώρα που μάθατε (όσοι δεν ξέρατε) πού και πώς είμαστε στη Θεσσαλονίκη, σας περιμένουμε πάλι!
Σας ευχόμαστε καλές γιορτές,
Για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ
Βάσω Πετρίδου
επικοινωνία/ευαισθητοποίηση κοινού
ελαχίστες μέρες μας χωρίζουν από το 2009......
εύχομαι σε όλους σας ένα ευτυχισμένο και γεμάτο υγεία 2009με το καλό να σας βρει......
12 Δεκεμβρίου 2008
Αλλάζουμε το κλίμα στην πόλη…
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Παρά τη βαθιά μας λύπη για τον άδικο χαμό ενός παιδιού
Και την οργή μας για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ «υπόχρεος» στα παιδιά
καλεί μικρούς και μεγάλους στη γιορτή της αρκούδας
Για να δώσουμε πίσω στα παιδιά
τη χαρά και τη σιγουριά που τους πήραμε
Για να θυμίσουμε την αλήθεια της άγριας ζωής στη φύση
Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης,
στην οδό Ρογκότη*,
από τις 11.00 το πρωί και ως τις 5.00 το απόγευμα
χριστουγεννιάτικη γιορτή της αρκούδας
παιχνίδια, παζλ, κατασκευές, σφραγίδες, μακιγιάζ, διαγωνισμοί, δώρα, κρασί, μουσική, κέρασμα και χριστουγεννιάτικη αγορά με αναμνηστικά του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
…γιατί ζωή για την αρκούδα
σημαίνει ζωή για τα δάση και τον άνθρωπο
Κι αυτή τη ζωή τη γιορτάζουμε
*το δρομάκι μεταξύ Ίωνος Δραγούμη και Βενιζέλου, κάθετο στην Τσιμισκή και τη Μητροπόλεως
Μουσική για την αρκούδα θα παίξουν οι παραγωγοί
του REPUBLIC RADIO που είναι και ο χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.
Ακούστε Republic 100.3 από Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου μέχρι και την ημέρα του πάρτι και κερδίστε: φούτερ, T-shirt, ποδιές (η δίαιτα της αρκούδας), σετ με δύο κούπες, ημερολόγια και λούτρινα αρκουδάκια!
Για περισσότερες πληροφορίες: Βάσω Πετρίδου, 6937 422537
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ρογκότη 3, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 555920, E-mail: arcturos@arcturos.gr, Website: http://www.arcturos.gr/
8 Δεκεμβρίου 2008
Στη Ρογκότη για αρκουδάκια…
Θεσσαλονίκη, 05.12.2008
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Στη Ρογκότη για αρκουδάκια…
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ βγαίνει στο δρόμο το Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου και περιμένει παιδιά και μεγάλους σε μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή της αρκούδας στην οδό Ρογκότη (το δρομάκι μεταξύ Ίωνος Δραγούμη και Βενιζέλου, κάθετο στην Τσιμισκή και τη Μητροπόλεως), στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης από τις 11.00 το πρωί και ως τις 5.00 το απόγευμα.
Στο δρόμο θα σας περιμένουν:
· Οι παραγωγοί του REPUBLIC με καταπράσινες μουσικές και κέφια
· Οι άνθρωποι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για να λύσουν κάθε απορία σας για την άγρια ζωή
· 2 παζλ αρκούδας (ένα για μεγάλους και ένα για παιδιά)
· Διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής με θέμα την αρκούδα με δώρο ένα Σαββατοκύριακο στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στο Νυμφαίο
· Τραπεζάκια για κατασκευές πήλινων αρκουδιών και χριστουγεννιάτικων στολιδιών
· Χριστουγεννιάτικο μακιγιάζ αρκούδας για μεγάλους και παιδιά
· Κατασκευή μάσκας αρκούδας
· Διαγωνισμός για μεγάλους «Στείλε μήνυμα στην αρκούδα» και κέρδισε ένα Σαββατοκύριακο στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στο Νυμφαίο
· Κρασί και κέρασμα
· Και όσα γιορτινά δώρα χρειάζεστε για τους αγαπημένους σας από το πωλητήριο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, τυλιγμένα με αγάπη για τα ζώα…
Μουσική για την αρκούδα θα παίξουν οι παραγωγοί
του REPUBLIC που είναι και ο χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.
Ακούστε Republic 100.3 από Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου μέχρι και την ημέρα του πάρτυ και κερδίστε: φούτερ, T-shirt, ποδιές (η δίαιτα της αρκούδας), σετ με δύο κούπες, ημερολόγια και λούτρινα αρκουδάκια!
Λίγο πριν πέσουν οι αρκούδες στο χειμέριο ύπνο τους ας γιορτάσουμε για τη ζωή τους στα δάση που προσφέρει στη δική μας ζωή.
Για περισσότερες πληροφορίες: Βάσω Πετρίδου, 6937 422537
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ρογκότη 3, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 555920, E-mail: arcturos@arcturos.gr, Website: http://www.arcturos.gr/
1 Δεκεμβρίου 2008
1η Δεκεμβρίου ,Ημέρα κατά του AIDS
Ο ιός HIV προσκολλάται στο δέκτη CD4 που βρίσκεται στα Τ-λεμφοκύτταρα καθώς και στα μακροφάγα. Το RNA του ιού αυτού μπαίνει στο κύτταρο του ξενιστή όπου και αντιγράφεται με τη βοήθεια της αντίστροφης μετεγγραφάσης σε DNA. Αυτό πλέον το DNA του ιού ενσωματώνεται με το DNA των χρωματοσωμάτων του ξενιστή. Από κει και πέρα μπορεί πλέον ο ιός να ελέγξει τη παραγωγή νέων σωματίων HIV που εξέρχονται από το αρχικό προσβαλλόμενο κύτταρο του ξενιστή. Εναλλακτικά το ενσωματωμένο DNA μπορεί ακόμα να μείνει αδρανές και να μην εντοπιστεί από το ανοσιοποιητικό σύστημα. Ο HIV αποφεύγει σταθερά την ανοσοαπόκριση παραμένοντας στα κενοτόπια μέσα στα μακροφάγα.
Σημειώνεται επίσης ότι ο HIV μπορεί να δεχθεί υψηλά ποσοστά αντιγονικής ποικιλότητας επειδή σφάλματα κατά την αντιγραφή του RNA του ιού σε DNA προκαλούν μεγάλες αλλάγές στη φύση των περιβαλλουσών πρωτεϊνών του ιού. Γεγονός πάντως είναι ότι δεν προσβάλλονται από AIDS όλοι οι φορείς του HIV, που όμως όλοι μπορούν να τον μεταδώσουν.
Ο μέσος χρόνος από της προσβολής από τον ιό και της εμφάνισης του Έιτζ είναι περίπου 10 χρόνια.
Τελικά το προσβληθέν άτομο υποκύπτει σε διάφορες λοιμώξεις επειδή ακριβώς η αποτυχία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι αποτέλεσμα της σταδιακής μείωσης του αριθμού των CD4 Τ-λεμφοκυττάρων.
Παρά ταύτα υφίστανται τεράστιες δυσκολίες στην ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού εμβολίου επειδή ο ιός αυτός παρουσιάζει μεγάλη ικανότητα αποφυγής του ανοσιοποιητικού συστήματος. Οι έρευνες δημιουργίας ενός τέτοιου εμβολίου συνεχίζονται αμείωτα από πλήθος επιστημονικών εργαστηρίων άλλοτε με χρήση ορθόδοξων μεθόδων και άλλοτε με πολύ ανορθόδοξων. Μέχρι τελευταία [2005] έχει χρησιμοποιηθεί η αζιντοθυμιδίνη (ΑΖΤ) που τουλάχιστον εμποδίζει την αντιγραφή του ιού, πλην όμως παρουσιάζει πολλές παρενέργειες. Παράλληλα έχει χρησιμοποιηθεί και η ακτινοθεραπεία που επίσης δημιουργεί πολλές παρενέργειες. Η έρευνα όμως συνεχίζεται.
Επιδημιολογία
Ο πρώτος βεβαιωμένος θάνατος από AIDS σημειώθηκε στα 1959 στην Αφρική (διαγνώστηκε αναδρομικά με εξέταση ιστών του θύματος), ενώ υπάρχει και ένας δεύτερος που υποστηρίζεται ότι προκλήθηκε από τη νόσο την ίδια χρονιά στην Αγγλία. Ακολούθησαν σποραδικοί θάνατοι στην Αφρική και τη Νορβηγία, όμως η μικρή συχνότητα δεν προκάλεσε ενδιαφέρον για περαιτέρω μελέτη. Γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '60, ο ιός πέρασε στην Αϊτή κι από εκεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τη νόσο εκδόθηκε το 1981 από τις υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ και αφορούσε πέντε περιστατικά ομοφυλόφιλων ανδρών στο Λος Άντζελες. Λόγω του αρχικού περιορισμού της λοίμωξης στην πληθυσμιακή αυτή ομάδα, το AIDS χαρακτηρίστηκε ως περίεργη «νόσος των ομοφυλόφιλων», «καρκίνος των ομοφυλόφιλων» ή «πανούκλα των ομοφυλόφιλων», επειδή οι πρώτοι διαγνωσμένοι ασθενείς ανήκαν σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα. Αργότερα όμως επηρέασε και άλλες από τις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ναρκομανείς ή οι αιμορροφιλικοί, μολύνοντας τελικά και άτομα που δεν ανήκαν σε αυτές τις ομάδες. Σήμερα η ετεροσεξουαλική επαφή είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης. Μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει λόγω του AIDS περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ περίπου 40 επιπλέον εκατομμύρια νοσούν. Στα πρώτα χρόνια εξάπλωσης του ιού αίσθηση προκάλεσαν οι θάνατοι του Φρέντι Μέρκιουρι, του Άντονι Πέρκινς, του Ροκ Χάντσον και άλλων διάσημων.
Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί δυο είδη του ιού HIV, ο HIV-1 και ο HIV-2. Ο HIV-1 είναι αυτός που ευθύνεται για τη μεγάλη πλειοψηφία των μολύνσεων παγκόσμια (περίπου 90%), και επίσης είναι αυτός με τις περισσότερες μεταλλάξεις και υποτύπους. Ο HIV-2, που αναγνωρίστηκε το 1986 και θεωρείται προγενέστερος τύπος από τον HIV-1, εντοπίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη Δυτική Αφρική, με λίγα περιστατικά σε χώρες που έχουν συχνή επικοινωνία με την περιοχή αυτή (όπως π.χ. η Γαλλία). Ο HIV-2 τείνει να μεταδίδεται σχετικά δυσκολότερα σε σχέση με το άλλο είδος, ενώ η εξέλιξη της νόσου στους φορείς HIV-2 είναι πιο αργή.
Στην Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου του 2007 ο συνολικός αριθμός οροθετικών HIV ατόμων ήταν 8.584 από τους οποίους είχαν νοσήσει με AIDS οι 2.829, ενώ κατέληξαν στο θάνατο οι 1.552. Ο αριθμός των κρουσμάτων που δηλώνονται κάθε χρόνο κορυφώθηκε το 1996, για να ακολουθήσει πτωτική πορεία στη συνέχεια μέχρι και το 2002, οπότε και παρουσιάστηκε μικρή σταθεροποίηση με ελαφρά αυξητικές τάσεις. Έρευνες που έγιναν κατά την τριετία 2005 ως 2007 έδειξαν ρυθμό αύξησης των περιστατικών μόλυνσης από AIDS περίπου 23%. Σύμφωνα με έρευνες, η εισαγωγή του υποτύπου Α του ιού του AIDS —του περισσότερο και ταχύτερα διαδεδομένου στην ελλαδική επικράτεια— έφτασε στη χώρα από την Αφρική το 1978 και σήμερα όχι μόνο έχει μεταδοθεί σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες αλλά διέσχισε και τα ελληνικά σύνορα προς την Αλβανία.
Μετάδοση
Τρόποι μετάδοσης
Με σεξουαλική επαφή με κάποιο οροθετικό άτομο χωρίς χρήση προφυλακτικού. Ο ιός βρίσκεται στο αίμα, τα σπερματικά, προσπερματικά και κολπικά υγρά και μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω μικροσκοπικών ή μεγαλύτερων πληγών που προϋπάρχουν στα γεννητικά όργανα ή δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η ταυτόχρονη ύπαρξη άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ευνοεί τη μετάδοση του ιού. Η μετάδοση του ιού γίνεται ευκολότερα με το πρωκτικό σεξ, λόγω του ότι γενικά μπορεί να οδηγήσει ευκολότερα σε τραυματισμό ιστών και αιμορραγία.
Με τη χρήση κοινών συρίγγων, κατά την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Από την μητέρα στο παιδί, ιδιαίτερα κατά τη στιγμή της γέννησης (κάθετη μετάδοση) αλλά και κατά τη θηλασμό καθώς ο ιός εντοπίζεται και στο μητρικό γάλα.
Ο κίνδυνος μέσω μετάγγισης αίματος έχει ελαχιστοποιηθεί για τις αναπτυγμένες χώρες καθώς εφαρμόζονται έλεγχοι για την ύπαρξη του ιού HIV στα δείγματα των αιμοδοτών που μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό εκτός από το «παράθυρο» των πρώτων 11 ημερών της μόλυνσης· έτσι, κατά την τελευταία δεκαετία υπήρξε επιπλέον μείωση της μετάδοσης του ιού HIV και στις χώρες που εφαρμόζουν τη μέθοδο ΝΑΤ, συμπληρωματικά με την ορολογική μέθοδο, ο κίνδυνος μόλυνσης χαρακτηρίζεται εξαιρετικά μικρός. Στην Ελλάδα οι καταγεγραμμένες μολύνσεις από μεταγγίσεις φτάνουν 5-6% του συνόλου των μολύνσεων και λοιμώξεων (320 μολύνθηκαν με τον ιό από τους οποίους 184 νόσησαν) από το 1981 οπότε άρχισε η καταγραφή στοιχείων, περιπτώσεις που στην πλειοψηφία τους αφορούν πολυμεταγγιζόμενα άτομα. Με την εντατικοποίηση των ελέγχων του αίματος και την εφαρμογή (σε ποσοστό 70% των δειγμάτων το Νοέμβριο του 2007 της μεθόδου ΝΑΤ) οι περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν και αποτελούν 0,5-1% του συνόλου των δηλωθέντων μολύνσεων (1-3 περιστατικά το χρόνο, που κατά κύριο λόγο αφορούν μεταγγίσεις που έγιναν στο εξωτερικό). Η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι υπηρεσίες υγείας είναι λιγότερο οργανωμένες και οι φορείς του ιού πολύ περισσότεροι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέχρι το 2005, σε παγκόσμιο επίπεδο οι μεταγγίσεις ευθύνονται για το 5-10% των μολύνσεων.
Το AIDS δεν μεταδίδεται:
Από την καθημερινή, κοινωνική επαφή, τη χειραψία, το αγκάλιασμα, το απλό φιλί, τη συνάθροιση ατόμων
Από την τουαλέτα
Από τον ιδρώτα ή το σάλιο
Από ρούχα, σκεπάσματα, πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, τηλέφωνα
Από πισίνες ή τη θάλασσα
Από κουνούπια ή άλλα έντομα
Πορεία της νόσου
Πρωτογενής λοίμωξη
Πρόκειται για το αρχικό στάδιο της νόσου που ακολουθεί τη μόλυνση από HIV και χαρακτηρίζεται από μη ειδικά κλινικά σημεία και εργαστηριακά ευρήματα ιογενούς λοίμωξης. Το στάδιο αυτό διαρκεί συνήθως 1-2 εβδομάδες. Επίσης, τις πρώτες 23 περίπου μέρες της μολυνσης ο ασθενής δεν αναπτύσσει αντισώματα κατά του ιού, και για αυτό το λόγο η περίοδος αυτή καλείται και "σιωπηλό παράθυρο" και είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος από την άποψη ότι ο φορέας μπορεί να μολύνει άλλους εν αγνοία του, ακόμα και αν έχει κάνει μια τυπική εξέταση αίματος.
Φάση ασυμπτωματικής λοίμωξης
Στο στάδιο αυτό ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός, είναι δυνατόν όμως να εμφανίζει κάποιες διαταραχές σε εργαστηριακές εξετάσεις. Παρόλο που ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδίδει τον ιό.
Φάση συμπτωματικής λοίμωξης
Στο στάδιο αυτό ξεκινούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου που είναι αποτέλεσμα μείωσης της κυτταρικής ανοσίας, όπως στοματική καντιτίαση, τριχωτή λευκοπλακία γλώσσας, υποτροπιάζον απλός έρπης και έρπης γεννητικών οργάνων, καθώς και εκτεταμένος έρπης ζωστήρας. Μπορεί να συνυπάρχει επίσης κεφαλαλγία, πυρετός, διάρροια, απώλεια βάρους, νυχτερινοί ιδρώτες και κυρίως λεμφαδενοπάθεια.
Φάση ανοσοκαταστολής
Η καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος από τη δράση του ιού σε προχωρημένα στάδια κάνει το άτομο ευάλωτο σε ιούς, μύκητες, βακτήρια και παράσιτα που υπό άλλες συνθήκες δε θα προσέβαλαν τον άνθρωπο ή θα προκαλούσαν πολύ ήπιας μορφής νόσο (ευκαιριακές λοιμώξεις). Επίσης η έλλειψη επιτήρησης του οργανισμού από το ανοσοποιητικό του σύστημα για νεοπλασίες κάνει συχνή την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου, όπως το σάρκωμα Kaposi το λέμφωμα, τον καρκίνο του στοματοφάρυγγος, του πρωκτού και του τραχήλου της μήτρας.
Πρόγνωση
Το AIDS σήμερα χάρη στα διαθέσιμα φάρμακα έχει μετατραπεί από θανατηφόρα σε χρόνια νόσο στον αναπτυγμένο κόσμο, όμως στην Αφρική και άλλες περιοχές τα θύματα εξακολουθούν να είναι εκατομμύρια-ειδικά σε ορισμένες χώρες της Αφρικής, νοσούν τα 2/3 του πληθυσμού. Τα αντιρετροϊκά φάρμακα που παρέχονται για την ασθένεια παρατείνουν την ζωή των ασθενών για πολλά χρόνια.
30 Νοεμβρίου 2008
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ!
15 Νοεμβρίου 2008
Εξέγερση του Πολυτεχνείου
Το 1973 βρίσκει τον ηγέτη της χούντας, Γεώργιο Παπαδόπουλο να έχει ξεκινήσει μια διαδικασία "φιλελευθεροποίησης" του καθεστώτος, η οποία συμπεριλάμβανε την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και την μερική άρση της λογοκρισίας, καθώς και υποσχέσεις για νέο σύνταγμα και εκλογές για επιστροφή σε πολιτική διακυβέρνηση. Στελέχη της αντιπολίτευσης, μπόρεσαν έτσι να ξεκινήσουν πολιτική δράση ενάντια της χούντας. Η χούντα, στην προσπάθειά της να ελέγξει κάθε πλευρά της πολιτικής, είχε αναμιχθεί στον φοιτητικό συνδικαλισμό από το 1967, απαγορεύοντας τις φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια, στρατολογώντας υποχρεωτικά τους φοιτητές και επιβάλλοντας μη εκλεγμένους ηγέτες των φοιτητικών συλλόγων στην Eθνική Φοιτητική Ένωση Eλλάδας (ΕΦΕΕ). Αυτές οι ενέργειες όπως είναι φυσικό δημιούργησαν έντονα αντιδικτατορικά αισθήματα στους φοιτητές, όπως τον φοιτητή Γεωλογίας Κώστα Γεωργάκη, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε δημόσια το 1970 στην Γένοβα της Ιταλίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη χούντα. Με αυτή την εξαίρεση, η πρώτη μαζική δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη χούντα ήρθε από τους φοιτητές στις 21 Φεβρουαρίου 1973.
Οι αναταραχές ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα, στις 5 Φεβρουαρίου, όταν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματά τους. Στις 13 Φεβρουαρίου γίνεται διαδήλωση μέσα στο Πολυτεχνείο και η χούντα παραβιάζει το πανεπιστημιακό άσυλο, δίνοντας εντολή στην αστυνομία να επέμβει. 11 φοιτητές συλλαμβάνονται και παραπέμπονται σε δίκη. Με αφορμή αυτά τα γεγονότα, στις 21 Φεβρουαρίου, περίπου τρεις με τέσσερις χιλιάδες φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέλαβαν το κτίριο της σχολής στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Σόλωνος, ζητώντας ανάκληση του νομού 1347 που επέβαλε την στράτευση «αντιδραστικών νέων», καθώς 88 συμφοιτητές τους είχαν ήδη στρατολογηθεί με τη βία. Από την ταράτσα του κτιρίου απαγγέλλουν τον ακόλουθο όρκο: «Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στo όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β)του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων.» Η αστυνομία έλαβε εντολή να επέμβει και πολλοί φοιτητές σε γύρω δρόμους υπέστησαν αστυνομική βία, χωρίς όμως τελικά να παραβιαστεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Τα γεγονότα στη Νομική αναφέρονται συχνά ως προάγγελος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Η εξέγερση των φοιτητών επηρεάστηκε επίσης σημαντικά και από τα νεανικά κινήματα της δεκαετίας του '60, και ειδικά από τα γεγονότα του Μάη του '68.
Ο Χρήστος Λάζος υποστηρίζει ότι οι νεκροί είναι 83 και ίσως περισσότεροι. Ανάμεσά τους ο 19χρονος Μιχάλης Μυρογιάννης, ο μαθητής λυκείου Διομήδης Κομνηνός και ένα πεντάχρονο αγόρι που εγκλωβίστηκε σε ανταλλαγή πυρών στου Ζωγράφου. Κατά τη δίκη των υπευθύνων της χούντας υπήρξαν μαρτυρίες για τον θάνατο πολλών πολιτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Τέλος χιλιάδες σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν οι τραυματίες πολίτες.
<<--->>
Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει, και θα μας επηρεάσει όλους.
Στις 1-12 Δεκεμβρίου 2008 θα συναντηθούν στο Πόζναν της Πολωνίας οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΟΗΕ προκειμένουνα προχωρήσουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για τη μείωσητων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.Η Σύνοδος του Πόζναν είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων για τη μετά-Κιότο εποχή, που θα λάβουν χώρα στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριοτου 2009.
Στόχος είναι μέχρι το 2050 να επιτευχθεί παγκοσμίως μιαμείωση των εκπομπών CO2 κατά 60-80%.
Είναι απαραίτητο στο Πόζναν ΟΛΟΙ οι ηγέτες να υποστηρίξουντον δεσμευτικό αυτό στόχο, και φυσικά ο Πρωθυπουργός μας,κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ας του υπενθυμίσουμε, λοιπόν, την ευθύνη του για την επιτυχία των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων στέλνοντας την παρακάτω κάρτα.
Το κλίμα είναι στο χέρι μας!
Όσες περισσότερες κάρτες λάβει ο Πρωθυπουργός, τόσο μεγαλύτερο το αποτέλεσμα.
Πατήστε εδώ http://www.ohiallokarvouno.gr/_form/form.php για να στείλετε την κάρτα.
Διαδώστε το στους φίλους σας!
Mάθετε περισσότερα στο wwf.gr/climate
13 Νοεμβρίου 2008
«Κι άλλη νεκρή αρκούδα από τροχαίο στη Δυτική Μακεδονία»
«Κι άλλη νεκρή αρκούδα
από τροχαίο στη Δυτική Μακεδονία»
Ενήλικη αρσενική αρκούδα (περίπου 15 ετών, 250 κιλά) βρέθηκε νεκρή κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς.
Την ερευνητική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που έσπευσε αμέσως στον τόπο του ατυχήματος, ειδοποίησαν οι Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Αρχές της περιοχής. Παρευρέθηκαν ακόμη εκπρόσωποι του Δασαρχείου Καστοριάς καθώς και η κτηνίατρος της οργάνωσης Καλλιστώ που αναισθητοποίησε το ζώο.
Το σφοδρό τροχαίο ατύχημα έλαβε χώρα στις 8.30 το βράδυ, σε επαρχιακό δρόμο στην περιοχή Βογατσικού Καστοριάς. Η αρκούδα έφερε σοβαρά τραύματα στη σπονδυλική στήλη και τα πίσω πόδια της ήταν εντελώς ακινητοποιημένα. Το αυτοκίνητο έπαθε σοβαρές ζημιές, ευτυχώς όμως ο οδηγός δεν τραυματίστηκε.
Το ζώο εξέπνευσε στη 01.10 μετά τα μεσάνυχτα από ακατάσχετη αιμορραγία.
Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Νομαρχίας Καστοριάς θα προβεί σε νεκροψία και αύριο θα εκδώσει τα επίσημα αποτελέσματα, ενώ το ζώο θα ταφεί από τη Δασική Υπηρεσία Καστοριάς.
Είναι το 20ο συνολικά νεκρό άτομο αρκούδας σε 1,5 χρόνο από τροχαία ατυχήματα, πυροβολισμούς και δηλητηριασμένα δολώματα, αριθμός πολύ ανησυχητικός για την αργή και δύσκολη αναπαραγωγή του σπάνιου είδους που αριθμεί περίπου 200 (εκτίμηση ελάχιστου πληθυσμού) ζώα στην Ελλάδα.
Άλλος αριθμός που μας αφορά είναι επίσημα το 5ο τροχαίο στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας από τον περασμένο Ιούνιο και μέχρι σήμερα, ενώ άλλα δύο τροχαία αναφέρθηκαν στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ από οδηγούς στο Νεστόριο Καστοριάς και στο Βογατσικό χωρίς όμως σοβαρό τραυματισμό ανθρώπου ή αρκούδας.
Για άλλη μια φορά να τονίσουμε την ανάγκη εφαρμογής του απλού μέτρου της σήμανσης σε περιοχές που ζει η αρκούδα και περισσότερο στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας όπου ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων αυξάνεται ραγδαία.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει αναδείξει επανειλημμένα το πρόβλημα και με δύο ειδικά υπομνήματα έχει υποδείξει στις αρμόδιες Υπηρεσίες αναλυτικά μέτρα περιορισμού των τροχαίων ατυχημάτων αλλά και δασικής διαχείρισης με στόχο την προστασία ανθρώπου και αρκούδας στις κρίσιμες για το είδος περιοχές.
Για περισσότερες πληροφορίες
Λάζαρος Γεωργιάδης, 6972 640 062,
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης θα βρείτε στο http://arcturos.wordpress.com/2008/11/13/1-2/
12 Νοεμβρίου 2008
11 Νοεμβρίου 2008
Τα Μωμο(γ)έρια
Το έθιμο των Μωμόγερων, , λαϊκό στη βάση του, περιλαμβάνει μεταμφιέσεις και δρώμενα και αποτελεί την πιο ζωντανή έκφραση της ποντιακής ψυχής, την πιο λαμπερή προβολή της φυσιογνωμίας του ποντιακού λαού. Το δρώμενο, που έχει τις ρίζες του στις προαιώνιες λατρευτικές τελετουργίες, έχει μακρόχρονη ιστορία αφού αναβίωσε απ 'τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων και από τότε μέχρι σήμερα ξεδιπλώνεται κάθε χρόνο την περίοδο του δωδεκαημέρου. Συγκεκριμένα την Παραμονή των Χριστουγέννων, στα χωριά όπου υπάρχουν πρόσφυγες του Πόντου άνδρες μεταμφιέζονται και γίνονται Μωμόγεροι. Οι μεταμφιεσμένοι φοράνε τομάρια ζώων (λύκων, τράγων κ.λ.π.) ή ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και υποδύονται διάφορους ρόλους συμμετέχοντας στο ειδικό αυτό θεατρικό είδος που διακωμωδεί και στηλιτεύει καταστάσεις προκαλώντας γέλιο, ευφορία και συγκίνηση.
From: Promitheas2000
10 Νοεμβρίου 2008
η 1η νύχτα του γάμου του Κωστίκα
εσέβανε σο δωμαν οι δυ μαζι και εκατσανε απαν σο κρεβατ.
"ατώρα" λέει ο Κωστικας σην Συμέλα "ντο θ' εφταμε ατωρα, πρωτο νυχτα τη γαμονοσ ιμουν;"
"ντο να λεγω σε Κωστικαμ' " κλωσκετε η Συμελα.
"στα, θα περω σο τηλεφωνον τον κουμπαρον τον Γιωρικαν , να ρωτωγ' ατον ντο πρεπ' να εφταμε..."
σκουτε ο αχαρος ο Κωστικας ασο κρεβατ και περ' τον κουμπαρον ατ τηλεφωνον...
σκωνε αν ο Γιωρικας, χαιρετιγουνταν και υστερα ρωτα τον ο Κωστικας:
"μωσε Γιωρικα, εμεις ατωρα ντο πρεπ να εφταμε με την Συμελα; Οσημερον εν η πρωτεσα νυχτα που ειμες ενταμαν αμον ζευγαρ."
"νεπε Κωστικα, σοβαρα λες ατο ατωρα; Κι ξερτς ντο πρεπ να εφτασ;"
''γιοκ, τιδεν πα κι ξερω. για πέϊ με εσυ."
"τερεν Κωστικα, θ' εβαλτσ το πιο μακρυσ οργανον , εκες που τσιλντευ η Συμέλα. εγριξες ατο ντο λεγω σε;"
"εγριξα, εξριξα. Αντε υχαριστω σε πολλα . καλο βραδον."
επερασεν εναν ςραν και ξαν κρουει το τηλεφωνον τι Γιωρικα.
σκονε ο Γιωρικας και ετον η Συμέλα.
"νετσι Συμελα, ντ' εντονε; "
"νεπε Γιωρικα, ντο ειπες τον κουμπαρος να εφταει οντεσ επηρε σεν τηλεφωνον;"
"ντο ειπα τον, να βαλ το μακρυναρν ατ εκεσ που κατουρεις"
"κι ατος ο ΠΑΛΛΑΛΟΝ ο αντρας ιμ εποιεν και εσεγκεν το ποδαρν ατ απεσ σο καθικ (χεστρα)".
και οποιος εγριξεν α,
εγριξεν α
6 Νοεμβρίου 2008
5 Νοεμβρίου 2008
2 Νοεμβρίου 2008
Κ.Α.Π.Ε.
το παρακάτω site.
http://www.energolab.gr/index.asp?c=1
είναι το εργαστήριο της ενέργειας...
μάθετε για την ενέργεια και της μορφές της.
ανανεώσιμες και μη μορφές .
ποντιακοί συλλόγοι
• Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης
• ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
• ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
• ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
• ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
• ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ Ν. ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
• ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
• ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
• ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ "ΡΩΜΑΝΙΑ"
• ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ" SCHORNDORF ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
• ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" ΒΟΣΤΩΝΗΣ
• ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ"
• ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟ "Ο ΞΕΝΙΤΕΑΣ"
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΊΩΝ ΒΙΣΜΠΑΝΤΕΝ ΜΑΪΝΖ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΤΥΣΕΛΝΤΟΡΦ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ "Ο ΞΕΝΙΤΕΑΣ"
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΡΟΥΣΣΕΛΧΑΪΜ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ "Ο ΞΕΝΙΤΕΑΣ"
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ "Οι Ακρίτες"
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ "Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ"
• ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΘΕΡΜΗΣ
• ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΙΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΕΡΡΑ
"συμβολή στην παράδοση...."
και αυτοί είναι μερικοί μόνο.........
αν γνωρίζετε κι άλλους, αφήστε το σχόλιο σας.....
1 Νοεμβρίου 2008
29 Οκτωβρίου 2008
πρέπει να το δείτε.....
Άχμετ ο νεκρός τρομοκράτης
το γέλιο....
αν ξέρετε αγγλικά ,φυσικά
27 Οκτωβρίου 2008
Εθνικός Ύμνος
Το 1844 το ποίημα μελοποιήθηκε για δεύτερη φορά από τον Μάντζαρο και υποβλήθηκε στον βασιλέα Όθωνα με την ελπίδα να γίνει δεκτό ως εθνικός ύμνος. Παρά την τιμητική επιβράβευση του Ν. Μάντζαρου με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρα και του Δ. Σολωμού με Χρυσό Σταυρό του ίδιου Τάγματος, το έργο διαδόθηκε μεν ως "θούριος" αλλά δεν εγκρίθηκε ως ύμνος.
Το 1861 ο Υπουργός των Στρατιωτικών ζήτησε από τον Μάντζαρο να συνθέσει εμβατήριο πάνω στον "Ύμνο εις την Ελευθερίαν". Ο μουσικός μετέβαλε τον ρυθμό του ύμνου του Σολωμού σε ρυθμό εμβατηρίου και το 1864, μετά την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, ο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν" καθιερώθηκε ως εθνικός ύμνος. Ο εθνικός ύμνος, μαζί με τη μουσική του, τυπώθηκε για πρώτη φορά σε 27 κομμάτια, το 1873, στο Λονδίνο.
Το ποίημα "Ύμνος εις την Ελευθερία" αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές από αυτές οι 24 πρώτες στροφές καθιερώθηκαν ως Εθνικός Ύμνος, το 1865. Από αυτές οι δυο πρώτες είναι εκείνες που ανακρούονται και συνοδεύουν πάντα την έπαρση και την υποστολή της σημαίας και ψάλλονται σε επίσημες στιγμές και τελετές. Κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης αποδίδονται τιμές χαιρετισμού.
από http://www.presidency.gr/
ολόκληρος ο εθνικός ύμνος εδώ.....
Σημαία
Νόμος 851
(ΦΕΚ Α΄ 233 από 21/22.12.1978)
Η Εθνική Σημαία της Ελλάδος αποτελείται από εννέα ίσου πλάτους οριζόντιες, παράλληλες γραμμές, πέντε κυανές και τέσσερις λευκές, σε διαδοχή, έτσι ώστε η πρώτη και η τελευταία να είναι κυανές. Στο πάνω αριστερό τμήμα σχηματίζεται ένα κυανό τετράγωνο που καταλαμβάνει τις πέντε πρώτες γραμμές, μέσα στο οποίο υπάρχει λευκός σταυρός. Η σημαία αναρτάται πάνω σε λευκό κοντό στη κορυφή του οποίου υπάρχει (σε συγκεκριμένες περιπτώσεις) λευκός σταυρός.
Ο τύπος και τα χρώματα (κυανό και λευκό) της εθνικής σημαίας καθιερώθηκαν τον Ιανουάριο του 1822 στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Στις 15 Μαρτίου του ίδιου χρόνου το Εκτελεστικό Σώμα (Κυβέρνηση), που είχε αναλάβει την προσωρινή διοίκηση της Ελλάδας, όρισε με το Διάταγμα 540 τρεις τύπους σημαιών : μια σημαία ξηράς και δυο θαλάσσης, μια για το πολεμικό και μια για το εμπορικό ναυτικό.
Η σημαία της ξηράς είχε σχήμα τετράγωνο, κυανό και έφερε έναν λευκό σταυρό που κάλυπτε όλη της την επιφάνεια. Οι σημαίες της θαλάσσης είχαν την ίδια μορφή που διαθέτει η σημερινή εθνική σημαία. Μοναδική διαφορά στη σημαία του εμπορικού ναυτικού ήταν η αντιστροφή των χρωμάτων (κυανό αντί λευκού) στη θέση του σταυρού. Η σημαία των εμπορικών πλοίων εξομοιώθηκε με εκείνη των πολεμικών το 1828, όταν αναγνωρίστηκε ότι τα εμπορικά πλοία είχαν λάβει μέρος στον αγώνα ως πολεμικά.
Η εθνική σημαία τροποποιήθηκε έκτοτε αρκετές φορές, κυρίως ως συνέπεια των πολιτειακών μεταβολών, χωρίς όμως να μεταβληθεί ριζικά. Το 1833 προστέθηκε στις σημαίες του στρατού ξηράς και του πολεμικού ναυτικού ο βαυαρικός θυρεός ο οποίος διατηρήθηκε μέχρι την ανατροπή του Όθωνα τον Οκτώβριο του 1862. Με την άφιξη του Γεωργίου Α΄ το 1863 περιελήφθη στις σημαίες των ανωτέρω σωμάτων το στέμμα το οποίο παρέμεινε μέχρι τη μεταπολίτευση του 1924.
Από το 1864 η σημαία για τα τάγματα Πεζικού απετελείτο από μεταξωτό ύφασμα που έφερε τριγύρω χρυσά κρόσσια και στο κέντρο του λευκού σταυρού την εικόνα του προστάτη της, Αγίου Γεωργίου.
Οι πολεμικές σημαίες που ισχύουν σήμερα είναι για το ναυτικό η εθνική σημαία, και για το στρατό ξηράς και την πολεμική αεροπορία ο τύπος της ορθογώνιας κυανής με το λευκό σταυρό που εκτείνεται μέχρι τις πλευρές της χωρίζοντάς την σε τέσσερα ίσα τμήματα. Στο κέντρο του σταυρού, η σημαία του στρατού ξηράς φέρει την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, η δε σημαία της αεροπορίας την εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ.
από http://www.presidency.gr/
Η πορεία προς το μέτωπο
βάλουνε στόχο τ' αεροπλάνα. Επειδή ο Θεός δεν κάτεχε από στόχους ή τέτοια, κι όπως το 'χει συνήθειό του, στην ίδια πάντοτε ώρα ξημέρωνε το φως.
Τότες, χωμένοι μες στις ρεματιές, γέρναμε το κεφάλι από το μέρος το βαρύ, όπου δε
βγαίνουνε όνειρα. Και τα πουλιά μας θύμωναν, που δε δίναμε τάχα σημασία στα λόγια τους - ίσως και που ασκημίζαμε χωρίς αιτία την πλάση.
Οδυσσέα Ελύτη, Άξιον Εστί
μόλις έφτασαν.....
2. ανεβάστε την στην σελίδα σας βάζοντας σαν link προορισμού (δηλαδή κάνοντας κάποιος κλικ πάνω της να πηγαίνει στην σελίδα μας), την lx place.
το Link μας είναι http://giaxaliotis.blogspot.com/
αυτό ήταν .
τίποτα το δύσκολο
ευχαριστούμε πάρα πολύ
και αν θέλετε ανάφερε τε μας τις σελίδες σας στα σχόλια .
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο δρόμο σου…
Λειτουργούμε σε ισόγειο χώρο, κάθε μέρα από τις 9.00 το πρωί και ως τις 17.30 το απόγευμα αλλά και το Σάββατο 10.00 π.μ. με 15.00 μ.μ.
Κι αν στο κέντρο σας φέρνει ο δρόμος για καφέ, θυμηθείτε και την καφέ…αρκούδα.
Η άγρια ζωή κομμάτι της ζωής μας.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2310 555920.
Υστερόγραφο: Κι επειδή εγκαίνια θα γίνουν το Σεπτέμβρη με πάρτι και τιμές, ως τότε διαδώστε το καλό νέο! Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο δρόμο σου…
ΕΛΛΑΔΑ, χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα
Ανακοίνωση τύπου
Θεσσαλονίκη, 08.10.2007
ΕΛΛΑΔΑ, χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων συνεχίζοντας τη δράση για τα άγρια ζώα σε αιχμαλωσία και αφού το φαινόμενο της αρκούδας χορεύτριας έχει λυθεί με τη λειτουργία του Καταφυγίου της Αρκούδας στο Νυμφαίο της Φλώρινας, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καταθέτει επιστολή σε όλους του αρμόδιους κρατικούς φορείς με το αίτημα η Ελλάδα να ανακηρυχθεί χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα.
Πλήρης φάκελος της πρότασής μας κατατίθεται στα Υπουργείς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Παιδείας.
Για το ίδιο ζήτημα, την προσεχή Τρίτη εκπρόσωποι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα μεταβούν στις Βρυξέλλες σε συνάντηση εργασίας με τους Ευρωβουλευτές για την κατάργηση άγριων ζώων σε αιχμαλωσία, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο Δίκτυο ENDCAP*.
Καλούμε τους πολίτες να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή.
Υπογράψτε στη σελίδα http://www.arcturos.wordpress.com/ και οι υπογραφές όλων μας θα κατατεθούν στην Ευρωβουλή αλλά και στους αρμόδιους φορείς της χώρας, ως μέσο πίεσης για την ενδυνάμωση του αιτήματός μας.
Οι υπογραφές που συνεχίζουν να συγκεντρώνονται θα κατατεθούν στο Δήμο Πολίχνης, Θεσσαλονίκης, που φιλοξενεί το Τσίρκο MEDRANO με σκοπό τη διακοπή των παραστάσεών του.
Η προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών θα συνεχιστεί με απώτερο σκοπό η Ελλάδα να γίνει χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα.
Ακόμη, καλούμε τους πολίτες, γονείς και εκπαιδευτικούς να μην επισκέπτονται τσίρκο με ζώα ακόμη κι αν έχουν δωρεάν εισιτήρια. Δεν είναι διασκέδαση. Πρόκειται για παραστάσεις πόνου και εξευτελισμού. Τα παιδιά μας δικαιούνται ψυχαγωγίας στη φύση και περιβαλλοντικής αγωγής και όχι ψευδείς εικόνες εγκλεισμού και άσκοπης επίδειξης της άγριας ζωής.
Εκδρομές σε κοντινά και μακρινά δάση προσφέρουν βιωματική προσέγγιση για τη φύση και καλλιεργούν την αγάπη για το περιβάλλον.
Με την πεποίθηση ότι η άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της προστασίας και διατήρησης της άγριας ζωής στο φυσικό της βιότοπο, ενάντια σε οποιαδήποτε ανθρώπινη συμπεριφορά εκμετάλλευσης των άγριων ζώων και αντιπροτείνουμε το καθεστώς διαβίωσης σε ημιελεύθερο περιβάλλον για άγρια ζώα που δεν μπορούν να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο διαβίωσης.
Με την παράκληση να δημοσιευθεί-μεταδοθεί
Για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ
Βάσω Πετρίδου
Επικοινωνία/ευαισθητοποίηση κοινού
2310 555920
vpetridou@arcturos.gr
* Το δίκτυο END CAP (END the Keeping of Wild Animals in CAPtivity)δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του παγκοσμίας εμβέλειας Ιδρύματος Born Free το 2005 που έχει ως στόχο να ελέγξει και να ξεσκεπάσει την εκμετάλλευση των αγρίων ζώων σε αιχμαλωσία και να βάλει ένα τέλος στην άδικη αιχμαλωσία τους. Στο END CAP συμμετέχουν ΜΚΟ αλλά και πολίτες από την Ισπανία, την Π.Γ.Δ.Μ., τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Μάλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο κ.ά. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι από τα ιδρυτικά μέλη του δικτύου και συντονιστής της ομάδας εργασίας των Καταφυγίων Άγριας Ζωής για την Ευρώπη.
Συνημμένο παραθέτουμε απόσπασμα από προηγούμενη ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοζωικών και Οικολογικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης
• Το παράνομο κυνήγι ειδών υπό εξαφάνιση είναι από τους κύριους προμηθευτές των τσίρκο. Για να συλληφθεί ένα μικρό εξοντώνεται η μητέρα του ή και ολόκληρη η αγέλη.• Τα περισσότερα ζώα που συλλαμβάνονται πεθαίνουν, είτε στη μεταφορά είτε στη διάρκεια της εκπαίδευσης.• Οι συνήθεις μέθοδοι εκπαίδευσης είναι: πείνα, δίψα και ανελέητο ξύλο.• Ο παγκόσμιος παράνομος τζίρος από το εμπόριο άγριων ζώων και προϊόντων είναι τρίτος μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.• Οι συνθήκες μεταφοράς και διαβίωσης είναι εντελώς αφύσικες για τα άγρια ζώα (κλουβιά-κατοικίες πολύ μικρών διαστάσεων, πλήρης ακινησία για το 90% της ζωής τους, απότομες κλιματικές αλλαγές, τροφή κακής ποιότητας που συχνά περιλαμβάνει και τα αδέσποτα ζώα της περιοχής).• Η παντελής έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας αποδεικνύεται και μόνο από το γεγονός ότι κανένα τσίρκο δεν περιλαμβάνει κτηνίατρο στο προσωπικό του.• Τα ζώα που γερνώντας είναι ανίκανα να εργασθούν, πωλούνται για να γίνουν πειραματόζωα ή κονσέρβες ή εγκαταλείπονται οπουδήποτε ή εκτελούνται.• Όπου η εκπαίδευση δεν τρομοκρατεί αρκετά το ζώο ώστε να εκτελέσει τα εντελώς έξω από τη φύση του νούμερα (π.χ. φλεγόμενο στεφάνι για τις τίγρεις, ισορρόπηση στο ένα ή τα δύο πόδια για τους ελέφαντες) τότε η λύση για τους εκπαιδευτές είναι οι ναρκωτικές ουσίες.