3 Μαρτίου 2008

Μηδέν άγαν = τίποτα το υπερβολικό

Γιατί το μέτρο θεωρείται παράγοντας ατομικής και κοινωνικής ‘’υγείας’’;

Από παλιά ακόμα το μέτρο ήταν σπουδαίος παράγοντας σε κάθε τομέα της ζωής του ανθρώπου, σε ατομικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ‘’ μέτρον άριστον’’ δηλαδή το μέτρο ή η μέση λύση είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Επίσης έλεγαν ‘’μηδέν άγαν’’ δηλαδή τίποτα το υπερβολικό.
Όπως έλεγε και μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης ‘’ως της μεν υπερβολής και της ελλείψεως φθειρούσης το ευ, της δε μεσότητος σωζούσης’’ δηλαδή ‘’γιατί η υπερβολή και η έλλειψη φθείρουν την ολοκλήρωση, ενώ η μεσότητα τη διασώζει’’. Σε τίποτα δεν πρέπει να δείχνουμε υπερβολικό ζήλο ή υπερβολική αποστροφή. Η μέση οδός είναι η χρυσή τομή.
Αρχικά σε ατομικό επίπεδο το μέτρο ή αλλιώς η μεσότητα βοηθά τον άνθρωπο να πάρει σωστές και καρποφόρες γι’ αυτόν αποφάσεις. Διαλέγοντας την μέση οδό σε διάφορα ζητήματα της καθημερινότητας του, από τα πιο απλά ως τα πιο σύνθετα, το άτομο μπορεί να εξελιχθει προς το καλύτερο αργά και σταθερά. Η υπερβολή μπορεί να τον οδηγήσει στην καταστροφή.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε κοινωνικό επίπεδο όπου οι πολίτες μιας κοινωνίας αλλά και η εξουσία της, καλείτε καθημερινά να πάρει αποφάσεις σε διάφορα κοινωνικά προβλήματα. Εκεί το μέτρο είναι σωτήριο. Οι αποφάσεις που θα παρθούν πρέπει να είναι ώριμες και απόλυτα σωστές μιας και το αντίθετο θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή, είτε μεγάλης είναι αυτή είτε μικρής κλίμακας, αν όχι στον αφανισμό.



Λιβάρδας Χαρίλαος

1 σχόλιο:

palalos είπε...

συμφωνω και επαυξανω....

Followers