24 Φεβρουαρίου 2009

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

(Π.Ο.Π.Σ.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Αντιγονιδών 19 – τ.κ. 546 30 Θεσσαλονίκη, τηλ. (2310) 548526, 543611, fax 548922


Αριθμ. Πρωτ: 11407
Αριθμ. Φακ: Ι/Σ
Θεσσαλονίκη 20-2-2009


ΘΕΣΕΙΣ
ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΚΑΙ ΤΩΝ 220 ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ
ΙΔΡΥΜΑ & ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ»



Σχετικά με προσπάθειες συμπατριωτών μας ποντίων, να δημιουργήσουν εκ του μη όντως θέμα σχετικά με τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Φάρο των Ποντίων, το ΄Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά», επισημαίνουμε τα κάτωθι:
Η διαστρέβλωση της αλήθειας και η ανιστόρητη προσέγγιση θεμάτων, όπως το θέμα της Παναγίας Σουμελά, μόνο κακές προθέσεις φανερώνουν.
Το ΄Ιδρυμα της Παναγίας Σουμελά που δημιουργήθηκε το 1966, ήταν και παραμένει, δημιούργημα του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», το οποίο είχε το Συνταγματικό δικαίωμα, όπως όλα τα Σωματεία της Πατρίδας μας, να προχωρήσει σε πράξεις και να παράγει έργο καθημερινά με βάσει τους καταστατικούς στόχους και υποχρεώσεις.
Το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» δημιούργησε το Προσκύνημα, το οποίο μέχρι το 1966 διοικείτο από το 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», όπως οι νόμοι του Κράτους όριζαν και ορίζουν.
Ιστορικά το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» επρότεινε και επέτυχε, την σύσταση Ιδρύματος με την επωνυμία ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ Ν.Π.Δ.Δ. και σύμφωνα με το διάταγμα ίδρυσής του και τους καταστατικούς κανόνες, διοικείται από 11μελές συμβούλιο.
Κατά τη δημιουργία του Ιδρύματος, το Σωματείο ως μη όφειλε, εκχώρησε κατ΄ άκραν δημοκρατικότητα πέντε από τις 11 θέσεις-μέλη του Δ.Σ., στον ευρύτερο Ποντιακό και κοινωνικό χώρο.
Μ΄αυτό τον τρόπο, 6 μέλη συμμετέχουν από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά», 3 μέλη εκλέγονται από το Κοινό των Ποντίων, 1 μέλος από την τοπική αυτοδιοίκηση και 1 μέλος από την Εκκλησία δηλαδή τον επιχώριο Μητροπολίτη.
Αυτή η πλατιά δημοκρατική πράξη του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» που έγινε νόμος του Κράτους, αποτελεί πρωτόγνωρο και μοναδικό γεγονός ευαισθησίας, διαφάνειας και σεβασμού ενός έργου, που μόνο θετικά προσέφερε εδώ και πενήντα οκτώ χρόνια στην Πατρίδα και τον Ελληνισμό.
΄Ετσι όταν ένα Σωματείο, όπως η «Παναγία Σουμελά» πρότεινε και δέχτηκε τον έλεγχο και την αγάπη της Εκκλησίας με την παρουσία εκπροσώπου της Μητροπόλεως, την συμπαράσταση και την ενεργό συμμετοχή του εκπροσώπου της Αυτοδιοίκησης και τέλος την συμμετοχή εκπροσώπων ποντιακών Σωματείων, με το φρόνιμα και το δέσιμο που έχουν όλοι ποι πατριώτες με τις ιστορικές μας ρίζες, δημιούργησε με ό,τι ο Νόμος και το Βασιλικό Διάταγμα προέβλεψε, ένα ΄Ιδρυμα του οποίου η πορεία και το έργο δικαίωσε τους πρωτεργάτες Ποντίους τότε βουλευτές όλων των κομμάτων και τους αείμνηστους Προέδρους Φ. Κτενίδης, Π. Τανιμανίδη και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της Παναγίας Σουμελά.
Εάν σήμερα κάποιοι ανιστόρητοι και επιλήσμονες των αξιών και των Αρχών του Ποντιακού Ελληνισμού, θεωρούν ότι μπορούν να προσβάλλουν το ΄Ιδρυμα και το έργο του έξω από κάθε έννοια δικαίου με μοναδικό στόχο δυστυχώς, την διάσπαση του Ποντιακού Ελληνισμού και του μηδενισμού έργου σημαντικού και σπουδαίου, βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με την πορεία και το μέλλον του Ποντιακού Ελληνισμού.
Πολλοί απ΄ αυτούς που εσχάτως ασχημονούν, δεν έχουν γνωρίσει ακόμη δυστυχώς ούτε την πόρτα των γραφείων του Ιδρύματος και του Ιερού Προσκυνήματος, πολύ δε περισσότερο το σεβασμό και την εκτίμηση της πλειοψηφίας του Ποντιακού Ελληνισμού, προς το ΄Ιδρυμα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά».
Το ότι δεν διοικούν αυτοί που λασπολογούν, δεν σημαίνει ότι αυτοί που διοικούν πρέπει να τους ανέχονται. ΄Εως εδώ και μη παρέκει.
Όσον αφορά την Π.Ο.Π.Σ., που εδώ και σαράντα χρόνια ως η αρχαιότερη Ομοσπονδία στήριξε και στηρίζει το έργο του Ιδρύματος, να γνωρίζουν όλοι ότι καθήκον της ήταν, είναι και θα είναι, να στηρίζει το ΄Ιδρυμα ενάντια σε νεόκοπους υποστηρικτές ιδεών και λόγων, που οι πράξεις τους καθημερινά ακυρώνουν τα λόγια τους για ενότητα και κοινή πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Το σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων προσκυνητών Ποντίων και φιλοποντίων, Ελλήνων και ξένων από κάθε γωνιά της γης, που καθημερινά προστρέχουν και προσκυνούν Τη Χάρης Της, δικαιώνει στη λογική και την συνείδησή μας το έργο και την προσφορά του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, των Διοικητικών Συμβουλίων και των εκατοντάδων ανθρώπων που αθόρυβα και ανυστερόβουλα διακονούν Τη Χάρη Της.
Οι παραπάνω θέσεις επικυρώθηκαν επανειλημμένα από πανελλήνια συνέδρια και συνελεύσεις των 220 ποντιακών σωματείων μελών της Ομοσπονδίας.



Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος
Χαράλαμπος Αποστολίδης

Η Γενική Γραμματέας
Χριστίνα Σαχινίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers