17 Φεβρουαρίου 2008

Η φύση, το “σπίτι’’ μας


Μολυσμένες θάλασσες και ποτάμια από τα απόβλητα των εργοστασίων. Μολυσμένος αέρας από τα καυσαέρια, τους βομβαρδισμούς και τις εκρήξεις. Σκουπιδότοποι οι όμορφες παραλίες και τα δάση μας, από τα κονσερβοκούτια που παρατάμε μετά από μια εκδρομή μας εκεί… Ηχορύπανση από τους εκκωφαντικούς ήχους στους τόπους διασκέδασης, στους δρόμους με τα μηχανάκια, στα σπίτια όπου η τηλεόραση ή τα ραδιόφωνο παίζει στην διαπασών.

Με αποτέλεσμα;
Προβλήματα αναπνευστικά, προβλήματα στο νευρικό σύστημα, στην ακοή κ.α. γενικότερα, επικίνδυνες διαταραχές στην ψυχοσωματική ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού.
Συνεχώς ακούμε, διαβάζουμε και βλέπουμε στατιστικές, ιατρικά πορίσματα σχετικά με το περιβάλλον. Το ερώτημα, όμως, είναι τι κάνουμε πέρα από αυτά. Οι πιο πολλοί τα ξεχνάμε. Ο καθένας συνεχίζει τον ρυθμό της ζωής του όπως και πριν.

«τι μπορώ να κάνω εγώ ως άτομο; Είναι ευθύνη της πολιτείας να θεσπίσει νόμους, να επιβάλει ποινές στους παραβάτες…» αυτή είναι η άποψη που επικρατεί σήμερα.

Φυσικά και η πολιτεία έχει την ευθύνη της. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτή. Χρειάζεται και ο κάθε πολίτης, από τον μικρότερο ως και τον πιο ηλικιωμένο, να πειθαρχεί στους ήδη υπάρχοντες νόμους, τους σχετικούς με την προστασία του περιβάλλοντος. Και το σπουδαιότερο, να μάθει ο καθένας μας να σέβεται τους άλλους. Τότε και μόνο δε θα επιτρέπει στον εαυτό του να γίνεται ενοχλητικός με την συμπεριφορά του. Ακόμα ο κάθε ένας από μας πρέπει να μάθει να σέβεται την φύση, το καλλιτέχνημα του μεγάλου Δημιουργού, που μας το εμπιστεύτηκε να το προσέχουμε όπως το σπίτι μας.

Άλλωστε, ένα πελώριο φιλικό σπίτι δεν είναι η φύση όλη που μας χαρίζει όλες τις χάρες και τις ομορφιές της;
συμβουλές για ένα καλύτερο περιβάλλον, κάνε κλικ
εδω...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers