5 Φεβρουαρίου 2008

παιδικές ασθένειες

Ευλογιά: Αιτία ο ιός της ευλογιάς. Μεταδίδεται με αμεση ή εμμεση επαφη με βηχα ή φταρνισμα. Τα πρωτα συμπτωματα ειναι υψηλός πυρετος, καταπτωση, χαρακτηριστικα εξανθηματα. Διαρκει 1-7 εβδομαδες. Μπορει να αρρωστησει σε οποιαδηποτε ηλικια και να ξανακολλήσει σπάνια.

Πολιομυελίτιδα: Αιτία 3 τυποι ιού. Μεταδιδεται από περιτωματα ή επαφη με ρινικα απεκκριματα. Τα πρωτα συμπτωματα είναι πυρετος, πονοκεφαλος, πονολαιμος, ναυτια, εμετος, πονοι στους μυς. Διαρκει μερικους μηνες. Μπορει να αρρωστεισει σε οποιαδηποτε ηλικια αλλα περισσοτερο στη νηπιακη, και μπορει να ξανακολλησει αλλα από διαφορετικου τυπου ιό.

Διφθερίτιδα: Αιτία ένα βακτηριο. Μεταδιδεται με επαφη με ρινικα απεκκριματα ή βηχα. Τα πρωτα συμπτωματα είναι χαμηλος πυρετος, πονοκεφαλος, ρινικη καταρωη. Διαρκει μερικες εβδομαδες. Μπορει να αρρωστησει από 1 εως 14 ετων συνηθως και μπορει να ξανακολλησει.

Κοκκύτης: Αιτία ένα βακτηρίδιο. Μεταδιδεται με επαφη με απεκριμματα (φταρνισμα, βηχα). Τα πρωτα συμπτωματα είναι κρυωμα, ξερος βηχας ιδιαιτερα την νυχτα. Διαρκει 2 – 10 εβδομαδες (συνηθως 4-6). Μπορει να αρρωστησει από την γεννηση ως 8 ετων και μπορει να ξανακολλησει σε πιο ηπια μορφη.

Ιλαρά: Αιτία ιος. Μεταδιδεται με αμεση επαφη με απεκριμματα (φτερνισμα, βηχα). Τα πρωτα συμπτωματα είναι πυρετος, κρυωμα, βηχας, επιπεφυκίτιδα, ρινικη καταρροη. Διαρκει 6 – 12 μέρες. Μπορει να αρρωστησει 2- 8 ετων και ειανι απιθανο να ξανακολλησει.

Ερυθρά: Αιτία ιος. Μεταδιδεται με αμεση επαφη με απεκριματα (φτερνισμα, βηχα). Τα πρώτα συμπτώματα είναι ελαφρος πυρετος, πρηξιμο στους λεμφαδενες, εξανθηματα. Διαρκει 1 – 4 μερες. Μπορει να αρρωστησει από 2 – 15 ετων και είναι απιθανο να ξανακολλησει.

Ανεμοβλογιά: Αιτία ιος. Μεταδιδεται με την επαφη με το δερμα ή τα απεκριματα του ασθενη. Τα πρωτα συμπτωματα είναι ελαφρος πυρετος και χαρακτηριστικα εξανθηματα. Διαρκει 9 – 14 μερες. Μπορει να αρρωστησει από 2 – 8 ετων και είναι εξαιρετικα απιθανο να ξανακολλησει.

Παρωτίτιδα (μαγουλάδες): Αιτία ιος. Μεταδιδεται με την αμεση ή εμμεση επαφη με τον ασθενη. Τα πρωτα συμπτωματα είναι πυρετος, πρηξιμο των σιελογόνων αδένων. Διαρκει 4 – 10 μέρες. Μπορει να αρρωστησει συνηθως από 2 – 14 ετων και είναι σπανιο να ξανακολλησει.

Λοιμωδης ηπατιτιδα: Αιτία μαλλον ιος. Μεταδιδεται με επαφη με περιτωματα ασθενη ή και μολυσμενο νερό ή φαγητό. Τα πρώτα συμπτώματα είναι πυρετός, ελαφρός πονοκέφαλος, ρίγος, εξάντληση, ίκτερος. Διαρκεί από 2 – 4 εβδομάδες. Μποριε να αρρωστησει σε οποιαδηποτε ηλικια και σπανια μπορει να ξανακολλησει.

Βακτηριακή μηνιγγίτιδα:
Αιτία διαφοροι ιοι. Μεταδιδεται με αμεση ή εμεση επαφη με ασθενη. Τα πρωτα συμπτώματα είναι πυρετός, πονικεφαλος, εκνευρισμος, ναυτια, ακαμψια των μυων. Διαρκει συνηθως από 1 εως 3 εβδομαδες. Μπορεί να αρρωστησει σε οποιαδηποτε ηλικια συνηθως όμως σε παιδικη, και μπορει να ξανακολλησει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers