26 Απριλίου 2009

Η ΑΡΚΟΥΔΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ


Οταν ο Ανδρέας ξύπνησε υγιής τον περασμένο μήνα από τον χειμέριο ύπνο του βρέθηκε θέμα στις ειδήσεις της τηλεόρασης και των εφημερίδων. Και πώς να μη γίνει θέμα όταν για έναν ακόμα χρόνο η πιο ηλικιωμένη αρκούδα της Ευρώπης κοιμήθηκε και ξύπνησε χωρίς προβλήματα!

Ο υπέργηρος (αλλά μαχητής!) αρκούδος είναι φέτος 44 ετών τη στιγμή που οι περισσότερες ελεύθερες αρκούδες σπάνια ξεπερνούν τα 25 έτη.

Είχε κατασχέθηκε τον Ιανουάριο του 1993 από αρκουδιάρη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Εφτασε στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ υποσιτισμένος, φοβισμένος και σε άθλια φυσική κατάσταση. Το βάρος του δεν ξεπερνούσε τα 90 κιλά, είχε αλυσίδα περασμένη με δυο χαλκάδες που του τρυπούσαν τη μύτη, θαμπό και μαδημένο τρίχωμα και κατεστραμμένη όραση. Είχε ζήσει όλη του τη ζωή σε αιχμαλωσία.

Στον Κτηνιατρικό Σταθμό του έγιναν τα απαραίτητα εμβόλια και αποπαρασιτισμός. Τον Μάιο του 1993 του αφαιρέθηκαν όλα τα χαλασμένα δόντια και υποβλήθηκε σε επέμβαση καταρράκτη και στα δύο μάτια από τους γιατρούς Peter Kertesz, Peter Bedford και την κτηνίατρο Suzanne Jackson, που ήρθαν από την Αγγλία ειδικά για την περίπτωση του.

Σήμερα ο Ανδρέας είναι μια δυνατή αρκούδα που ζυγίζει περίπου 200 κιλά. Το τρίχωμά του άρχισε να ασπρίζει και η όρασή του είναι εξασθενημένη. Περνάει πια πολλές ώρες κοιμώμενος, και λιγότερο κινητικός. Είναι ένας ηλικιωμένος αρκούδος, που απολαμβάνει το φαγητό του, τις ώρες της ησυχίας του, και τη ζεστασιά της φωλιάς του.

Δεν έχει επαφή με άλλες αρκούδες, καθότι είναι μεγάλος σε ηλικία και δεν θα μπορούσε να συμβιώσει με άλλα, δυνατότερα ζώα. Παρόλα αυτά, χαίρεται πολύ όταν κάποιος επισκέπτης, ή το προσωπικό πάνε στον τομέα του για να τον επισκεφθούν. Εχει πια μόνιμους, αγαπημένους φίλους και ‘κηδεμόνες’, τους οποίους ευχαριστεί πολύ για τη βοήθειά τους…

*Εδώ είναι ένα πολύ ενδιαφέρον, πρόσφατο άρθρο της Ελευθεροτυπίας για τον Ανδρέα.

**Υιοθετώντας τον Ανδρέα συνεισφέρετε στη διατροφή και την περίθαλψή του και λαμβάνετε υιοθετήριο, αφίσα, αναμνηστικά καθώς και τα Νέα του κάθε τέσσερις μήνες. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers