9 Μαρτίου 2009

Νέο κρούσμα βαρβαρότητας με θύματα ποιμενικούς σκύλους

Δύο τουλάχιστον φορές μας απασχόλησε μια ιδιότυπη βεντέτα που έχει ξεσπάσει εδώ και μερικά χρόνια στη Σιάτιστα μεταξύ κτηνοτρόφων. Μια βεντέτα που εκδηλώνεται με βάρβαρο τρόπο και συγκεκριμένα με στοχευμένα θύματα τα οικόσιτα ζώα.

Θυμίζουμε ότι πριν από πέντε χρόνια, το 2004, ένα νεαρό άλογο - καμάρι του κτηνοτρόφου Κωνσταντίνου Λιάμα, είχε εκτελεστεί από κοντά με μονόβολο όπλο.

Το 2006 η ιστορία επαναλήφθηκε με θύματα αυτή τη φορά δύο ωραιότατους σκύλους (ελληνικούς ποιμενικούς) οι οποίοι δηλητηριάστηκαν με φόλα. Το ένα ζώο κατάφερε να επιζήσει, χάρη στις άμεσες ενέργειες του αφεντικού του, ενώ το δεύτερο ξεψύχησε μέσα σε φρικτούς πόνους.

Προχθές άλλα τρία σκυλιά του κ. Λιάμα δηλητηριάστηκαν. Ο κτηνοτρόφος καταγγέλλει ότι πίσω από τη νέα εγκληματική ενέργεια βρίσκεται - και κρύβεται θρασύδειλα- ένας συνάδελφος του, ο οποίος είναι ο βασικός ύποπτος και για τα προηγούμενα κρούσματα. Αφορμή αυτή τη φορά ήταν, κατά τον κ. Λιάμα, μια φονική συμπλοκή μεταξύ των σκύλων των δύο κτηνοτρόφων.

Ο κ Λιάμας προσκόμισε τα νεκρά σκυλιά για τοξικολογική εξέταση και κατέθεσε μήνυση στην αστυνομία, ενώ προτίθεται να επισκεφτεί και τον εισαγγελέα.

Έχουμε λοιπόν μια ιδιότυπη περίπτωση αυτοδικίας, όπου κάποιος φονεύει τα ζώα είτε για να εκδικηθεί τον ιδιοκτήτη τους είτε για να πατάξει την επιθετικότητα τους.

Δικαιολογίες και ελαφρυντικά δεν υπάρχουν για τέτοιες πράξεις. Κανείς «Ράμπο» δεν έχει το δικαίωμα να βγάζει τα απωθημένα του σκοτώνοντας ανυπεράσπιστα και ανυποψίαστα πλάσματα. Ειδικά οι φόλες κάνουν τα θύματα τους να υποφέρουν πολύ. Τα δηλητηριασμένα ζώα παραλύουν, βγάζουν αφρούς από το στόμα, γιατί καίγονται τα σωθικά τους, και τελειώνουν με αφόρητους πόνους. Σε καμιά περίπτωση λοιπόν δεν μπορεί να ονομάζονται άνθρωποι εκείνοι που χρησιμοποιούν τις φόλες.

Στη συγκεκριμένη διαμάχη αν συνεχιστεί η όξυνση και οι αυτοδικίες μπορεί να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα. Η οργή και το μίσος είναι πάνω από τη λογική.

Καλούμε την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να ασχοληθούν σοβαρά με την υπόθεση και να αποδείξουν ότι αντιμετωπίζουν με την ίδια υπευθυνότητα τέτοιες εγκληματικές πράξεις, είτε αφορούν ανθρώπους είτε αθώα ζώα. Καλούμε επίσης τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να καταγγείλουν δημόσια το γεγονός. Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας εναντίον της βαρβαρότητας συνεχίζεται.

9-2-2009

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers