9 Μαρτίου 2009

Η Αρκούδα του Μήνα!


Η Ειρήνη γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1995. Κατασχέθηκε περίπου ένα χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 1996, στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής όταν ένας επίδοξος αρκουδιάρης προσπάθησε να την εισάγει παράνομα στη χώρα μας.

Ηταν πολύ ταραγμένη και φοβισμένη, έντονα κακοποιημένη και εκδήλωνε μόνιμα στερεοτυπική συμπεριφορά γλύφοντας συνεχώς την πατούσα των μπροστινών της ποδιών, με ταυτόχρονο έμμονο γρύλισμα. Δεν θα μπορούσε να επιβιώσει μόνη της στη φύση – θα χρειαζόταν ανθρώπινη φροντίδα για όλη της τη ζωή. Και αυτή τη φροντίδα της την προσέφερε, και συνεχίζει να της την προσφέρει με τη βοήθεια των υποστηρικτών του, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.

Οταν ήρθε στο Κέντρο μας, η Ειρήνη ήταν δεκατεσσάρων μηνών και ζύγιζε 14 κιλά. Αργησε αρκετά να προσαρμοστεί…

Τώρα είναι δεκατέσσερα χρονών και ζυγίζει πάνω από 80 κιλά ! Είναι μια δυνατή αρκούδα, πολύ φιλική, αλλά καχύποπτη με τους ανθρώπους και τα ζώα που δεν γνωρίζει. Υπερασπίζεται πάντα τους φίλους της, και τον χώρο που ζει, και είναι αυτόνομη και μοναχική, όταν χρειάζεται.

Ο αγαπημένος της φίλος, ο Γιωργάκης, είναι η αρκούδα που θα δούμε πιο συχνά να είναι κοντά της. Πιο σπάνια, επιτρέπει και στον νεαρό Κυριάκο να την πλησιάζει, όμως πλέον δεν έχει καθόλου σχέσεις με τον δυνατότερο Μανώλη. Με το προσωπικό, είναι πάντα ευγενική, και υπομονετική, ενώ με τους επισκέπτες προτιμάει να κρατά μια πιο επιφυλακτική στάση, κοιτώντας τους από μακριά, χωρίς να τους πλησιάζει πολύ.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και τα περασμένα Χριστούγεννα, λίγο πριν πέσει σε χειμέριο ύπνο, η Ειρήνη πέρασε τις πιο χαρούμενες μέρες του χρόνου της με παιχνίδια και τούμπες στο χιόνι. Δεν την πειράζει αν χιονίζεται η γούνα της, ή αν κάνει κρύο, η Ειρήνη, με παρέα ή όχι, ξαπλώνει με τις ώρες στο χιόνι, κατρακυλάει σαν βαρελάκι, και γλιστράει στις κατηφόρες σαν μικρό παιδί!

Αυτή την εποχή βρίσκεται σε χειμέριο ύπνο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers